Rechtszaak WikiLeaks tegen Visa, Mastercard

WikiLeaks opent vandaag samen met het IJslandse bedrijf Datacell de juridische strijd tegen Mastercard en Visa.

Sinds 7 december vorig jaar weigeren beide creditcardmaatschappijen donaties via het web aan WikiLeaks af te handelen. Wikileaks verkeert daardoor naar verluidt in grote financiële problemen. Reden voor de organisatie om bij de Europese Commissie tegen beide creditcardbedrijven een klacht in te dienen wegens schending van Europese mededingingsregels. Daarnaast worden ook in Denemarken en IJsland civiele schadeprocedures bij de rechtbank gestart wegens het plegen van een onrechtmatige daad.

Mastercard en Visa verbraken de contractuele banden met WikiLeaks onder druk van politieke ophef in de VS. De bedrijven zouden geen illegale activiteiten willen aanmoedigen. WikiLeaks, die voor het afhandelen van webdonaties gebruik maakt van Datacell, betoogt dat dit bedrijf geen enkele contractverplichting schond en exact dezelfde rol vervult als andere tussenpersonen van non-profitorganisaties zonder bedrijfsrekening. De sancties van de creditbedrijven tegen Datacell zouden daarom onrechtmatig zijn.

Volgens de advocaat van WikiLeaks hebben Visa en Mastercard samen 96 procent van de markt voor online betalingen in handen. De boycot van WikiLeaks komt daarom neer op misbruik van marktmacht, meent hij. Dat is een schending van de vrijemarktregels. De Europese Commissie heeft dwangmiddelen om onderzoek te doen. Vindt ze de klacht terecht, dan kan ze de creditcardbedrijven bevelen die inbreuk te staken. Ook kan ze een boete opleggen tot 10 procent van de omzet van het vorige boekjaar.

    • Folkert Jensma