Rebellen naderen Tripoli vanuit twee kanten

Het zou om het grootste offensief van de rebellen in weken gaan.

Uit het westen oprukkende rebellen namen gisteren het dorp Al-Qawalish in, zo’n honderd kilometer ten zuidwesten van de Libische hoofdstad Tripoli, het bastion van Moammar Gaddafi. De inname geschiedde na een zes uur durend gevecht met troepen van de Libische leider. Het doel van het offensief is de strategisch gelegen stad Garyan.

Meer naar het noorden, dichtbij de kust van Libië, rukten rebellen vanuit de stad Misrata op naar het westen. Ze wisten het centrum van het naast Misrata gelegen Zlitan, waar zich veel Gaddafi-troepen ophouden, tot op dertien kilometer te naderen, maar werden vervolgens hevig onder vuur genomen door artillerie. Artsen in Misrata telden gisteren veertien doden onder de rebellen en zo’n vijftig gewonden.

Het offensief valt samen met geruchten dat Gaddafi zou willen onderhandelen over een vrije aftocht uit Tripoli, dat al maanden wordt gebombardeerd door NAVO-vliegtuigen. Het regime ontkent dat de Libische leider de macht wil overdragen en ook de NAVO kon gisteren niet bevestigen dat hierover achter de schermen wordt onderhandeld.

Libische aanklagers maakten gisteren bekend dat ze 72 opstandelingen, die lid zijn van de Nationale Overgangsraad, in een speciale rechtbank aanklagen voor hoogverraad. Ze zullen bij verstek worden berecht. Onder de aangeklaagden bevindt zich ook leider Mustafa Abdul-Jalil. De 72 worden onder andere beschuldigd van het onthullen van staatsgeheimen aan buitenlandse mogendheden, het met geweld proberen het regime omver te werpen en hulp te bieden aan de interventie van de NAVO in Libië. In Libië staat op hoogverraad de doodstraf. Bij een veroordeling zal Libië de hulp inroepen van Interpol om de opstandelingen op te sporen en uit te leveren. (AFP, Reuters)