Portugal kwaad na afwaardering Moody's

Kredietbeoordelaar Moody’s voorspelt nieuwe noodlening Portugal.

In Portugal is verontwaardigd gereageerd op het besluit van kredietbeoordelaar Moody’s om zijn ‘rating’ van het land met vier stappen te verlagen tot Ba2, een junkstatus waardoor lenen nog moeilijker en kostbaarder wordt. Moody’s maakt de verlaging dinsdagavond bekend, het verwacht dat het euroland dat eerder dit jaar met financiële steun gered werd, een tweede pakket noodleningen nodig zal hebben. Als gevolg van het besluit betaalde Portugal gisteren bij een al geplande veiling van staatsobligaties een forse renteopslag. De verlaging is een flinke tegenvaller voor de centrum-rechtse regering van premier Pedro Passos Coelho die eind juni na vervroegde verkiezingen aantrad. De nieuwe onrust bemoeilijkt uitvoering van het akkoord dat Lissabon begin mei sloot met de ‘trojka’ van Internationaal Monetair Fonds, Europese Centrale Bank en de Europese Commissie. (NRC)