Persconferentie Grolsch Veste: 31-jarige man overleden, één in ‘zeer kritieke toestand’

Het ingestorte dak van de Grolsch Veste. Foto NRC / Eric Brinkhorst

Bij het instorten van het dak van de Grolsch Veste in Enschede is een 31-jarige man uit Nijverdal omgekomen. Eén andere slachtoffer verkeert in zeer kritieke toestand. Dat zei burgemeester Peter den Oudsten zojuist op de persconferentie.

Over de andere gewonden is nog onvoldoende bekend, maar velen zijn stabiel, zei Den Oudsten. Dat het aantal slachtoffers steeg van 14 naar 16, heeft ermee te maken dat mensen zich vanmiddag zelf meldden bij het ziekenhuis.

Voorzitter van FC Twente Joop Munsterman sprak op de persconferentie van een “drama”. Hij zei dat het FC Twente “diep in het hart raakt” en dat de gedachten bij het horen van het nieuws direct uitgingen naar de bouwvakkers. Het was “onmogelijk” het trainingskamp in Zeeland voort te zetten, sprak hij. Evenementen in het stadion, waaronder ook de open dag op 17 juli, zullen tot nader order niet doorgaan. “Economische gevolgen”, zoals of FC Twente de voorronde van de Champions League en andere wedstrijden aan het begin van het nieuwe voetbalseizoen wel in het stadion kan spelen, zijn van later zorg, benadrukte hij.

Er wordt niet langer gezocht naar mensen die mogelijk nog onder puin liggen. De brandweer gaat ervan uit dat er niemand meer ligt. Het onderzoek naar wat de instorting veroorzaakte, loopt nog, deelde de gemeente Enschede vanmiddag mee. Volgens Den Oudsten is het “heel erg belangrijk” om de oorzaak van de instorting te achterhalen.

In de loop van morgen wordt verder geïnformeerd over het onderzoek, zei Den Oudsten. Hij zei verder er vooralsnog vanuit te gaan dat het ongeluk “bouw-gerelateerd” is en dat niet verondersteld hoeft te worden dat de gehele constructie van de Grolsch Veste onveilig is.

In deze animatie van de NOS wordt uiteengezet wat de uitbreidingsplannen van de Grolsch Veste zijn:

    • Peter Zantingh