Oud-regeringswoordvoerder wordt gearresteerd vanwege afluisterschandaal

Andy Coulson, voormalig woordvoerder van premier David Cameron en oud-hoofdredacteur van News of The World. (Foto AP)

Voormalig hoofdredacteur van News of The World en oud-woordvoerder van de Britse premier David Cameron, Andy Coulson, wordt morgen gearresteerd vanwege betrokkenheid bij het afluisterschandaal bij de Britse krant.

Coulson zou betrokken zijn geweest bij het hacken en afluisteren van voicemails tijdens zijn functie als hoofdredacteur. Hij bekleedde tussen 2003 en 2007 die functie bij News of The World. Daarnaast zal ook een journalist van de tabloid binnen enkele dagen gearresteerd worden, meldt The Guardian. Zijn identiteit wordt door de krant niet bekendgemaakt vanwege het lopende politieonderzoek.

Op 21 januari stapte Coulson op als woordvoerder van premier Cameron en hoofd communicatie van Downing Street. De heropening van een gerechtelijk vooronderzoek naar zijn misdragingen als hoofdredacteur bij News of The World maakte zijn positie onhoudbaar. Coulson werd vandaag door de Londense politie op de hoogte gebracht van zijn arrestatie en verhoring.

Waarschijnlijk zal Coulson enkele uren ondervraagd worden waarna hij op borgtocht vrijkomt en zal hij later met drie voormalige collega’s - Ian Edmondson, Neville Thurlbeck en James Weatherup - terechtstaan, voorspelt The Guardian. De arrestatie van Coulson brengt premier Cameron in verlegenheid, omdat hij de voormalig hoofdredacteur altijd heeft verdedigd ondanks de verdenkingen. Coulson ontkende altijd betrokken te zijn geweest bij afluisterpraktijken.

Coulson was naast hoofdredacteur van News of The World ook een goede vriend van de in opspraak geraakte Rebekah Brooks. Zij was net als Coulson hoofdredacteur en is de uitgever van het inmiddels ter ziele gegane News of The World. Zondag verschijnt van de 168 jaar oude tabloid de laatste editie, maakte eigenaar Rupert Murdoch vanavond bekend. De krant wordt opgeheven.

Acteur Hugh Grant is verrassend genoeg ook betrokken geraakt bij het afluisterschandaal bij News of The World. Hij nam in april in het geheim een bekentenis van een voormalig NotW-medewerker op. Bekijk hier het interview dat Grant vandaag gaf aan de BBC.

    • Hans Klis