Opmars rebellen richting Tripoli

Rebellen hebben gisteren het dorp Al-Qawalish op 100 kilometer ten zuidwesten van de Libische hoofdstad Tripoli veroverd na een zes uur durend gevecht met regeringstroepen.

Andere rebelleneenheden trokken op vanuit de stad Misrata, tweehonderd kilometer ten westen van Tripoli, tot ongeveer 10 kilometer van het centrum van de stad Zlitan, waar grote aantallen regeringsmilitairen zijn verzameld. Onder vijandelijk artillerievuur en raketbeschietingen moesten de rebellen zich later echter weer terugtrekken. Daarbij zouden ten minste achttien opstandelingen zijn gedood.

De terreinwinst van de rebellen bij Al-Qawalish kwam na een korte statische periode en enkele terugtrekkingen onder druk van het regeringsleger. Nu Al-Qawalish in hun handen is kunnen de rebellen volgens zegslieden optrekken naar de grotere stad Garyan aan de belangrijkste autoweg naar Tripoli.

Een hoge Libische functionaris beschuldigde de NAVO ervan haar bombardementen op regeringsdoelen te intensiveren om de rebellen in het westen van het land te steunen. Maar onderminister van Buitenlandse Zaken Khaled Kaim zei dat het offensief zal mislukken en dat de burgers de prijs zullen betalen.

Volgens Kaim bombardeerde de NAVO controleposten van de politie in het Nafusah-gebergte ten zuidwesten van de hoofdstad voorafgaand aan de opmars van de rebellen. Hij zei de geïntensiveerde NAVO-campagne gericht is tegen civiele infrastructuur en de politie.

Een rebellenleider zei dat de opstandelingen met het offensief naar Al-Qawalish hadden gewacht tot ze gistermorgen het groene licht van de NAVO hadden gekregen. (Reuters, AP, AFP)