Opbrengst goede doelen in de lift

Dutch cyclists ride their bikes during the 6th edition of the Alpe d'HuZes charitable cycling race, on June 9, 2011 during their climb of the Alpe d'Huez, French Alps. Alpe d'HuZes charitable race gathers this year some 4.000 Dutch cyclists and is devoted to raise funds to fight cancer by ascending the Alpe d'Huez six times in one day. The name, Alpe d'HuZes, is a combination of the Dutch word for "six" and the name of the mountain. AFP PHOTO / JEAN-PIERRE CLATOT Nederlandse fietsers tijdens het Alpe d'HuZes-evenement, op 9 juni dit jaar. Foto AFP

Goede doelen hebben vorig jaar meer geld op gehaald dan een jaar eerder. De opbrengst van de 25 grootste goede doelen steeg in 2010 met ruim vier procent naar 706 miljoen euro.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de opbrengst van goede doelen uit particuliere donaties.
KWF Kankerbestrijding haalde met 102 miljoen euro het meeste geld op. Het bedrag steeg met zeventien procent ten opzichte van een jaar eerder. Op nummer twee staat Unicef, dat ruim 51 miljoen euro binnenhaalde.

De stijging van de inkomsten van KWF Kankerbestrijding is vooral te danken aan het succes van de fietstocht Alpe d’Huzes, waarbij gesponsorde deelnemers zes keer de berg uit de Tour de France moeten beklimmen. In 2010 haalde het fonds hier twaalf miljoen euro mee binnen.

Van de 25 grootste goede doelen zagen er vorig jaar tien hun inkomsten dalen. De grootste verliezers zijn Cordaid en de Dierenbescherming. Beide goede doelen haalden ongeveer zeventien procent minder geld op dan het jaar ervoor. Ook Natuurmonumenten zag zijn inkomsten flink dalen.