Nederlandse Gaza-activisten: niet uitgevaren, wel doel bereikt

Gaza-activisten maken een vredesteken tijdens een protest tegen de Griekse regering, die hen het uitvaren richting de blokkade verbood. Foto Reuters / John Kolesidis

De Nederlandse delegatie die mee wilde varen met het hulpkonvooi naar de Gazastrook is vanmiddag teruggekeerd uit Corfu. Hoewel de twaalf Nederlanders niet op zee zijn geweest, is de primaire doelstelling gehaald, namelijk veel internationale aandacht, zegt een woordvoerder.

“We konden de afgelopen tweeënhalve week gewoon niet wegvaren, mensen moeten terug naar hun werk of andere activiteiten. Als het wel mogelijk is gaan we volgende week of in september of december. En misschien met meer mensen.”

Naast het genereren van aandacht voor de “illegale en inhumane” blokkade van de Gazastrook wilden activisten uit de hele wereld met tien schepen de blokkade doorbreken en hulpgoederen afleveren. De groep is kwaad op Griekenland.

“De bedreigingen en intimidatie van Israël met het doel ons angst aan te jagen en te ontmoedigen, zijn voor ons niet als een verrassing gekomen. Dit in tegenstelling tot de opstelling van de Griekse autoriteiten.”

De activisten noemen het “onbegrijpelijk en onrechtmatig” dat de Griekse regering de actie “zonder enige juridische grondslag” heeft geblokkeerd. De Griekse minister van buitenlandse zaken Stavros Lambrinidis verdedigde het uitvaarverbod vandaag. Hij zei dat het verbod volkomen in lijn met de Griekse wetgeving in het belang van de activisten is uitgevaardigd.

De bedoeling van de vloot was om vanuit Griekenland koers te zetten naar de geïsoleerde Gazastrook. Enkele honderden activisten deden mee, met de bedoeling de Israëlische blokkade van Gaza te tarten.

Door de sabotage van twee schepen zijn volgens de Nederlanders bewust mensenlevens in gevaar gebracht. De ‘Gaza Freedom Flotilla II’ heeft de illegale blokkade van Gaza echter opnieuw op de kaart gezet, stelt de groep in een verklaring.

Vorig jaar ging een gelijksoortige hulpvloot op weg naar de Gazastrook. Negen Turkse activisten kwamen om het leven toen Israëlische commando’s hun schip enterden.

De groep houdt vrijdag een persconferentie in Den Haag. De ‘Nederlandse’ boot, de Open Gaza/Stefano Chiarini, blijft voorlopig liggen in Corfu.