Nederlander wint prijs met Mao-boek

Het boek Mao’s Massamoord van de Nederlandse sinoloog Frank Dikötter heeft de BBC Samuel Johnson Prize gewonnen. Dit is één van de meest prestigieuze literaire prijzen in het Verenigd Koninkrijk en een belangrijke onderscheiding op het gebied van non-fictie. Aan de prijs is een bedrag van 24.000 euro verbonden.

Het boek verscheen vorig jaar onder de titel Mao’s Great Famine (‘Mao’s grote hongersnood’). Dikötter baseerde zich op veelal verborgen archieven die nieuw licht werpen op het sociale experiment waaraan Mao China tussen 1958 en 1962 onderwierp. De Grote Sprong Voorwaarts, zoals de meedogenloze landbouw- en industriepolitiek heette, joeg 45 miljoen Chinezen de dood in. Dikötter werkt aan de universiteiten van Hong Kong en Londen en schreef al negen boeken over China. Juryvoorzitter Ben Macintyre, historicus en journalist, noemde het boek „verplichte literatuur voor een beter begrip van de twintigste eeuw”. (BBC)

Recensie op: nrcboeken.nl