‘Nabestaanden Britse militairen afgeluisterd’

A woman speaks on her mobile phone outside the News International HQ building, in east London July 6, 2011. British lawmakers will hold an emergency debate on Wednesday over a phone-hacking scandal at top-selling newspaper the News of the World that has prompted calls for the resignation of a Rupert Murdoch executive and provoked a public outcry that could damage the paper's sales. REUTERS/Olivia Harris (BRITAIN - Tags: MEDIA CRIME LAW SOCIETY)

Nabestaanden van Britse militairen die gesneuveld zijn in Irak en Afghanistan zijn waarschijnlijk afgeluisterd door de privédetective die handelde in opdracht van News Of The World. Dat meldt de Britse krant The Daily Telegraph.

The Daily Telegraph baseert zich op gegevens van gesneuvelde Britse militairen die in de bestanden van de privédetective zijn gevonden. Moederbedrijf News International heeft gezegd dat het “absolutely appalled and horrified” zou zijn als het bericht klopt.

De Britse premier Cameron kondigde gisteren twee onderzoeken aan naar aanleiding van de beschuldiging dat een medewerker van News of the World in 2002 de telefoon van deze Milly Dowler, een 13-jarig meisje dat vermist werd, ‘hackte’. Het geval zou niet op zichzelf staan.

Het zou gaan om een privédetective die door de krant werd ingehuurd. Hij hackte volgens de beschuldigingen de telefoon van het meisje, Milly Dowler, om voicemails af te luisteren. Om te voorkomen dat nieuwe voicemails niet binnen zouden komen als de telefoon vol was, wiste hij zelfs oude berichten. De ouders van het meisje namen, omdat de telefoon dus nog gebruikt werd, aan dat ze nog in leven was. Ze werd uiteindelijk zes maanden na haar verdwijning vermoord teruggevonden.

Inmiddels is er een aantal verslagge­vers of medewerkers van de tabloid gear­resteerd op verdenking van het hacken van telefoons en blijken tientallen beken­de Britten te zijn afgeluisterd. Onder hen zijn politici, politiefunctionarissen, voetballers en acteurs. De Britse krant The Guardian meldde gisteren al dat het ook is gebeurd bij slachtoffers van de aanslagen in Londen op 7 juli 2005.

De positie van Rebekah Brooks, uitgever van News Of The World en ten tijde van de afluisterpraktijken hoofdredacteur van diezelfde krant, staat steeds verder onder druk.