Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Murdoch ‘kon niet anders’ dan stoppen met News of the World

Caption: A file picture taken on August 31, 1997, shows a woman reading about the death of Britain's Diana, Princess of Wales, in a copy of the News of the World newspaper in London. Britain's News of the World tabloid will print its last ever edition on Sunday July 10, 2011, following a scandal over phone hacking, owner Rupert Murdoch's son James Murdoch said Thursday July 7, 2011. "Having consulted senior colleagues, I have decided that we must take further decisive action with respect to the paper. This Sunday will be the last issue of the News of the World," he said in a statement. AFP PHOTO / DAVE GAYWOOD/FILES
Caption: A file picture taken on August 31, 1997, shows a woman reading about the death of Britain's Diana, Princess of Wales, in a copy of the News of the World newspaper in London. Britain's News of the World tabloid will print its last ever edition on Sunday July 10, 2011, following a scandal over phone hacking, owner Rupert Murdoch's son James Murdoch said Thursday July 7, 2011. "Having consulted senior colleagues, I have decided that we must take further decisive action with respect to the paper. This Sunday will be the last issue of the News of the World," he said in a statement. AFP PHOTO / DAVE GAYWOOD/FILES Archiefbeeld van de editie van News of The World na de dood van prinses Diana, 31 augustus 1997. Foto AFP / Dave Gaywood

Media-tycoon Rupert Murdoch stopt de publicatie van de Britse tabloid News of The World naar aanleiding van een afluisterschandaal waarbij een medewerker in 2002 de telefoon van een 13-jarig meisje dat vermist werd ‘hackte’.

Dat heeft Murdoch zojuist laten weten, meldt persbureau Reuters. Zondag zal de laatste editie verschijnen van de grootste Britse krant die al 168 jaar bestaat. The News of The World had een oplage van 2,66 miljoen. De mediatycoon is als oprichter van de multinationale onderneming Newscorp. eigenaar van News of The World. In een verklaring licht Murdoch de beslissing toe:

“De journalistiek taak van The News of The World is om anderen verantwoordelijk te stellen voor hun daden. Maar de krant faalde dat bij zichzelf te doen.”

Publieke opinie keerde zich tegen krant en adverteerders lieten haar vallen

Gisteren werd al bekend dat een groot deel van de adverteerders van News of The World, de krant lieten vallen. Volgens NRC-correspondent Titia Ketelaar kon Rupert Murdoch al bijna niet anders dan de stekker eruit trekken na het afluisterschandaal:

“Iedereen vroeg zich af wat er met de krant zou gebeuren. Er was al duidelijk dat de editie van aanstaande zondag geen advertenties zou hebben. Of hij verkocht zou worden, was ook de vraag, omdat ook krantenverkopers aangaven de tabloid niet te willen verkopen.”

Murdoch zal besloten hebben de krant op te heffen omdat de adverteerders zich terugtrokken en omdat de publieke opinie zich tegen de krant keerde. De twee staan ook met elkaar in verband, zegt Ketelaar:

“Het begon met beroemdheden en politici, maar de groep slachtoffers breidde zich de laatste dagen uit naar vermiste meisjes, slachtoffers van de aanslagen in Londen in juli 2005 en ook nabestaanden van overleden militairen. News of the World heeft zich altijd geassocieerd met steun aan de militairen, waardoor veel lezers zich na de onthullingen van de afgelopen dagen afvragen wat ze dan de laatste jaren gelezen hebben. News of the World stopt ermee omdat adverteerders ermee stopten en omdat de walging bij het publiek nu zo groot is.”

News of The World luisterde mogelijk voicemails van vierduizend mensen af

Begin april werden twee journalisten van de krant in hechtenis genomen in verband met hun rol bij het afluisteren van enkele beroemde Britten. Zij werden verdacht van het hacken van de voicemails van verschillende bekende figuren, zoals oud-premier Gordon Brown en filmster Sienna Miller. Daarnaast werd bekend dat berichten van slachtoffers van de aanslagen in Londen op 7 juli 2005 en nabestaanden van Britse militairen werden afgeluisterd. Volgens de Britse politie zouden mogelijk zo’n vierduizend mensen afgeluisterd zijn door de krant.

De kritiek op News of The World bereikte haar hoogtepunt toen ook nog eens bleek dat de krant de voicemail van het in 2002 vermiste meisje Milly Dowler hackte. Het zou gaan om een privédetective die door de krant werd ingehuurd. Hij hackte volgens de beschuldigingen de telefoon van het meisje om voicemails af te luisteren. Om te voorkomen dat nieuwe voicemails niet binnen zouden komen als de telefoon vol was, wiste hij zelfs oude berichten. De ouders van het meisje namen, omdat de telefoon dus nog gebruikt werd, aan dat ze nog in leven was. Ze werd uiteindelijk zes maanden na haar verdwijning vermoord teruggevonden.

Volg de ontwikkelingen rondom Rupert Murdoch en News of The World op het liveblog van The Guardian.