Militairen VS mogen uit de kast

De regering van president Obama moet stoppen met het omstreden beleid dat homoseksuelen toestaat om te dienen in het Amerikaanse leger, maar hen vraagt hun geaardheid geheim te houden. Obama besloot in december vorig jaar dat het zogeheten ‘Don’t Ask, Don’t Tell’ beleid in strijd is met de grondwet omdat het discrimineert tussen groepen. Maar zolang het Pentagon nog bezig is met het opstellen van nieuwe regels, wordt de oude wet gevolgd. Daarmee kunnen militairen worden ontslagen als ze wel open zijn over hun homoseksualiteit.

De drie rechters in San Francisco oordeelden gisteren dat het leger onmiddellijk moet stoppen met ‘Don’t Ask, Don’t Tell’. Dit beleid werd sinds 1993 gevoerd.

Het Pentagon zei gisteren in een reactie het vonnis te zullen eerbiedingen. Commandanten in de verschillende landen waar het Amerikaanse leger actief is, worden op de hoogte gesteld dat militairen vanaf nu openlijk voor hun geaardheid mogen uitkomen.

Het is een belangrijke zege voor de zogeheten Log Cabin Republicans, een organisatie van homoseksuele leden van de Republikeinse partij. De groep zet zich ook in voor acceptatie van het homohuwelijk. (BBC)