'Meneer J.' maakte het familiebedrijf groot

Jaap Blokker, foto Maarten van Haaff

Jaap Blokker was geliefd bij zijn personeel, schuwde publiciteit en haalde eens per jaar uit naar de politiek.

Zijn naam hing aan de gevels van alle winkelstraten, hijzelf was bij het grote publiek nauwelijks bekend. Jaap Blokker hield niet van aandacht voor zijn persoon. Dinsdag overleed de winkelmagnaat, 69 jaar oud. Hij was al tijden ziek. Zijn opvolging lijkt hij vorig jaar geregeld te hebben. Eindelijk. Want als hij één zwakte had bij het leiden van zijn onderneming, dan was het zorgen voor een goede opvolger. ‘Mijnheer J’, zoals zijn personeel hem doorgaans aanduidde, hield alles in zijn winkelconcern onder controle, tot de kleinste details als de kleur van de theekopjes in de kantine.

Samen met zijn broer Albert jr wordt hij door Quote 500 geschat op een vermogen van 1,6 miljard euro. Blokker liep niet te koop met zijn rijkdom. Hij gaf graag aan goede doelen. Zo was hij een van de oprichters van Cliniclowns en besteedde hij veel geld aan lichamelijk en verstandelijk gehandicapten, vooral in Het Gooi.

Een keer per jaar zocht hij de aandacht, in het jaarverslag. Daarin gaf de topman onomwonden zijn persoonlijke blik op de wereld. Terugkerend thema in zijn jaarlijkse litanie: de oprukkende winkelcriminaliteit. (NRC)