Meer Afghaanse inbreng is nodig bij politietrainingen

De politietrainingsmissie in Kunduz gaat van start. De Talibaan hebben gedreigd om te infiltreren. Dit is vaker gebeurd, met doden tot gevolg. Agenten trainen daarom met houten of ongeladen wapens. De veiligheid zal evenwel pas verbeteren als we de Afghanen gegeven meer zeggenschap geven. Zeggenschap creëert een veiligheidsbuffer.

Wat systematisch aan politietrainingsprogramma’s in Afghanistan ontbreekt, is ownership. De Afghanen hebben weinig inbreng. Dit veroorzaakt onbegrip en frustratie.

Aan meer zeggenschap kun je op veel manieren te werken. Zo kun je denken aan een piramidetraining, waarbij lokale trainers een steeds bredere laag weten te bereiken van lokale agenten. Wie kan Afghaanse agenten beter bereiken dan hun eigen mensen? Ook zouden lagere rangen vaker internationale conferenties moeten bezoeken. Zo komt kennis pas echt terecht in het veld. Het hogere politiekader in Kabul toont te weinig interesse in wat gebeurt in het land. Bovendien zouden meer verwesterde Afghanen, die de taal en cultuur begrijpen, moeten worden ingezet. Dit verkleint het onbegrip dat kan bestaan tussen de internationale trainer en de student.

Door de Afghanen meer zeggenschap over hun eigen toekomst te geven, zal een natuurlijke weerstand worden opgebouwd tegen invloeden van buitenaf. Het zal moeilijker zijn voor de Talibaan om te infiltreren in een systeem dat wordt gedragen door mensen die zelf mede hebben gekozen hoe hun toekomst eruit zal zien. Een investering als deze zal daarom waardevol zijn, voor hen en voor onze veiligheid.

Philip Jol

Veiligheidsexpert, deed in 2009 en 2010 ter plaatse onderzoek naar het functioneren van het Afghaans politieapparaat, Rotterdam