Kortkolom economie

ABN Amro betwist overnameverbod

Rotterdam. ABN Amro is twee weken geleden in beroep gegaan bij het Europese Hof van Justitie tegen het overnameverbod dat de bank opgelegd heeft gekregen van de Europese Commissie. Dat maakte een woordvoerder van de bank gisteren bekend. ABN Amro mag van de Europese mededingingsautoriteiten gedurende maximaal vijf jaar geen substantiële overnames doen, zolang de Nederlandse staat meerderheidsaandeelhouder is. Eerder gaf financieel directeur Jan van Rutte van ABN Amro al aan dat een overnameverbod „vervelend” kan zijn, als de bank in de toekomst deels is geprivatiseerd en deels in overheidshanden blijft. Het doel is om dan over de nodige flexibiliteit beschikken om te kunnen groeien. (Novum)

Inflatie in Nederland blijft ongewijzigd

Rotterdam. De inflatie in Nederland is in mei uitgekomen op 2,3 procent op jaarbasis, een zelfde niveau als een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS is het inflatiepeil sinds juni vorig jaar gestegen van 0,8 naar 2,3 procent. Vliegtuigtickets werden in de loop van juni bijna een vijfde duurder dan een jaar eerder. De prijsverlagning van benzine zorgde echter voor een dempend effect. Aan de pomp betaalde de consument in juni gemiddeld 1,646 euro per liter Euro95. Ook in de eurozone bleef de inflatie ongewijzigd op 2,7 procent staan. (Dow Jones)

Ondernemers komen voort uit bedrijfsleven

Rotterdam. Ondernemers worden gemaakt, en niet geboren. Dat blijkt uit recent onderzoek van het adviesbureau Ernst & Young. Daarin wordt het stereotype beeld weerlegd dat ondernemers een bedrijf oprichten zonder formele opleiding en zonder bedrijfservaring. Bijna 60 procent van de 685 ondernemers die over de hele wereld werden ondervraagd, werkte eerder al in het bedrijfsleven en 33 procent daarvan zegt dat dat van groot belang is geweest voor het succes van hun eigen zaak. Voor de meerderheid van de ondernemers is het opzetten van slechts één onderneming duidelijk niet genoeg. Zestig procent is drie of meer bedrijven begonnen, 20 procent zes of meer, en 10 procent meldt tot op heden tijdens hun loopbaan meer dan 10 bedrijven te hebben opgericht. (Dow Jones)

China verhoogt korte rente naar 6,56 procent

Rotterdam. De Chinese centrale bank heeft woensdag de rente voor de derde keer dit jaar verhoogd. Hiermee wil de bank de toenemende inflatie afremmen, ondanks zorgen over een afkoeling van de economie. Volgende week worden cijfers over de geldontwaarding in China bekendgemaakt. Naast de serie renteverhogingen bemoeilijkt de Chinese overheid ook het lenen van geld door hogere kapitaalseisen te stellen aan banken die geld uitlenen aan bedrijven en particulieren. De verwachting is dat de Chinese rente dit jaar nog verder wordt verhoogd. (NRC)

Duitse industriële productie hoger

Rotterdam. De industriële productie in Duitsland is in mei op maandbasis sterker dan verwacht gestegen, zo blijkt uit cijfers van het Duitse ministerie van Economische Zaken. De industriële productie, aangepast voor seizoensinvloeden, steeg op maandbasis met 1,2 procent, terwijl economen hadden gerekend op een stijging van de industriële productie met 0,8 procent.Op jaarbasis steeg de productie in de industriesector in mei met 7,6 procent, aangepast voor seizoensinvloeden. (Novum)