Kortkolom buitenland

250 gearresteerd bij protest Wit-Rusland

Minsk. De Wit-Russische politie heeft opnieuw vreedzame protesten tegen het regime van president Loekasjenko opgebroken. In tientallen steden trokken demonstranten gisteren zwijgend en in de handen klappend door de straten. Maar de betogers werden al snel uiteengedreven. Tientallen van hen werden door agenten in elkaar geslagen en/of met busjes afgevoerd. Volgens de Wit-Russische mensenrechtenorganisatie Vesna gingen enkele duizenden mensen de straat op en werden meer dan 250 mensen gearresteerd. In Wit-Rusland vinden nu vrijwel dagelijks protesten tegen het regime plaats. (AP)

VN: Israël gebruikte excessief geweld

New York. Israëlische militairen hebben geweld gebruikt dat niet in overeenstemming was met de dreiging toen zij op 15 mei met scherp schoten op ongewapende Palestijnse betogers die de Libanese grens met Israël probeerden over te komen. Dat heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, gisteren gezegd op basis van een onderzoek door de VN-vredesmacht UNIFIL in Zuid-Libanon. Bij het incident werden zeven Palestijnen gedood. Volgens de Israëlische VN-vertegenwoordiging had Israël het recht om weerstand te bieden aan provocaties van betogers, die met stenen en benzinebommen gooiden. (AP, Reuters)

Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea

Rotterdam. De Olympische Winterspelen van 2018 worden gehouden in de Zuid-Koreaanse provinciestad Pyeongchang. De stad werd gisteren gekozen tijdens de 123ste sessie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Durban in Zuid-Afrika. Pyeongchang was voor de derde keer op rij kandidaat en versloeg het Duitse München en het Franse Annecy in de eerste stemronde. Bij eerdere verkiezingen werd Pyeongchang verslagen door Vancouver (2010) en Sotsji (2014). Nu was de stad favoriet, ook omdat het IOC ertoe neigt nieuwe omgevingen voor de Spelen te zoeken. In Azië zijn buiten Japan (Sapporo, 1972 en Nagano, 1998) geen Winterspelen gehouden. (NRC)

Al-Shabaab trekt ban op noodhulp in

Mogadishu. De radicaal-islamitische militie Al-Shabaab trekt haar ban op hulp in en roept hulporganisaties op voedselhulp te leveren in de door hen gecontroleerde gebieden in Midden- en Zuid-Somalië. Sheikh Ali Muhamud Rage, woordvoerder van de organisatie, zei dit dinsdag in een persconferentie in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Iedere hulporganisatie is nu welkom „zolang het enige doel „ humanitaire hulp is”. Organisaties kunnen nu contact opnemen met een speciaal daartoe opgezet droogte-comité van Al-Shabaab. De radicaal-islamieten ontzegden hulporganisaties sinds 2009 de toegang tot door hen gecontroleerde gebieden op beschuldiging van spionage en het verspreiden van een on-islamitische levensstijl. (Reuters)

Britten arresteren ETA-leider

Madrid. In het Britse Cambridge is vanochtend een kopstuk van de ETA opgepakt. Eneko Gogeaskoetxea wordt er door de Spaanse autoriteiten onder meer van verdacht in 1997 een moordcomplot tegen de Spaanse koning Juan Carlos II te hebben beraamd. Doel was hem tijdens de opening van het Guggenheim-museum in Bilbao te vermoorden, maar het plan werd ontdekt en Gogeaskoetxea vluchtte naar Frankrijk. Hij zou sinds 2010 onder een valse identiteit met zijn gezin in Engeland hebben gewoond. Zijn arrestatie vormt een nieuwe klap voor de reeds zeer verzwakte Baskische terreurgroep. (NRC)