Kortkolom binnenland

Scholieren in schulden door smartphone

Amsterdam. Scholieren met schulden staan voor gemiddeld 8.700 euro in het krijt bij schuldeisers. Smartphones zijn daar voor een groot deel debet aan. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente Amsterdam op de budgetspreekuren van 34 mbo’s. De problemen zouden zich ook elders in Nederland voordoen. Leerlingen lijken steeds luxere en betere telefoons nodig te hebben om erbij te horen. Veel jongeren kiezen een voor hen ongunstig abonnement, omdat providers „ondoorzichtige tarieven en complexe abonnementen” aanbieden. Het aantal jongeren met schulden neemt volgens de gemeente toe en de schulden worden steeds hoger. Vorig jaar zochten bijna tweeduizend Amsterdamse jongeren hulp wegens hun oplopende schulden. De Amsterdamse wethouder Freek Ossel (PvdA) pleit voor meer voorlichting op scholen, al op de basisschool. (Novum)

Vier gezochte Britten opgepakt in A’dam

Amsterdam. Bij een controle in Amsterdam zijn twee weken geleden vier in Engeland gezochte criminelen opgepakt. De mannen liepen tegen de lamp bij een verkeerscontrole, meldde de politie vandaag na voltooiing van het onderzoek. Naast een moordverdachte en een man die nog zeven jaar moet zitten, gaat het om een iemand die wordt gezocht voor plof- en ramkraken. De vierde verdachte is een gedetineerde die niet was teruggekeerd van verlof. De vier zijn tussen de 25 en 30 jaar oud.Het gaat bij de vier overigens niet om de verdachten die op een speciale opsporingssite van de politie staan, zei een woordvoerder. De afgelopen vier jaar zijn in Nederland 83 voortvluchtige Britse criminelen aangehouden, van wie 50 in de regio Amsterdam. (Novum)

Hunebed vernield door brandstichting

Emmen. Een hunebed in bosgebied de Emmerdennen in Emmen is zwaar beschadigd geraakt nadat vandalen er begin van de week een vuurtje bij hebben gestookt. De deksteen van ongeveer vier bij drie meter is door de hitte van het vuur vermoedelijk geknapt, waarna het prehistorische graf instortte. Boswachter Geerling Kruidhof zei het gisteren triest te vinden dat de steen „na vijfduizend jaar in rust te hebben gelegen” is vernield. Kruidhof vermoedt dat zowel onder als boven de deksteen brand is gesticht. Hij gaat aangifte doen van vandalisme. Of de steen wordt gerestaureerd, wordt nog bekeken. (Novum)