Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Italië trekt vliegdekschip terug uit NAVO-missie Libië

Italië trekt een vliegdekschip terug uit de NAVO-vloot voor Libië.

Het terughalen van het schip bespaart de Italiaanse regering 84 miljoen euro in de bijdrage aan de NAVO-missie. In de eerste drie maanden besteedde Italië hier 142 miljoen euro aan. Het vliegdekschip zal later vervangen worden door een kleiner schip.

Coalitiepartner Lega Nord zet druk op premier Silvio Berlusconi om de Italiaanse bijdrage aan de NAVO te verkleinen vanwege de kosten en de mogelijk vluchtelingenstroom uit Libië. Na een ontmoeting van het kabinet zei Berlusconi vandaag dat hij altijd al tegen de oorlog was, maar dat zijn “handen gebonden” waren nadat de Verenigde Naties een no-fly zone instelde boven Libië om de burgers daar te beschermen tegen het geweld van het bewind van Moammar Gaddafi.