Israëlische politie massaal uitgerukt op luchthaven Ben-Gurion

Israeli policemen look on as they secure the arrival terminal at Ben Gurion International Airport near Tel Aviv July 6, 2011. Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu ordered authorities on Wednesday to block entry of pro-Palestinian activists planning to travel to Tel Aviv over the weekend in a protest "fly-in". REUTERS/ Nir Elias (ISRAEL - Tags: POLITICS TRANSPORT) Politieagenten op het Israëlische vliegveld Ben-Gurion letten op activisten die willen protesteren tegen de blokkade van Gaza. Foto Reuters / Nir Elias

Honderden extra politieagenten en agenten in burger staan paraat op Israëls internationale luchthaven Ben-Gurion in verband met de verwachte komst van pro-Palestijnse activisten uit het buitenland.

Activisten die eigenlijk met een hulpvloot vanuit Griekenland naar de Gazastrook wilden uitvaren om Israëls zeeblokkade van het gebied te doorbreken, hebben aangekondigd om alsnog naar Israël af te reizen om tegen de blokkade te protesteren. De honderden demonstranten willen naar de Westoever om daar vreedzaam de aandacht op het lot van de Palestijnen te vestigen, meldt persbureau AP.

Israël blokkeert op één na alle landgrenzen, de zee en het luchtruim van het Palestijnse gebied, waar de islamitische beweging Hamas regeert. De blokkade moet aartsvijand Hamas verzwakken, maar treft de burgerbevolking hard. De helft van de bevolking is afhankelijk van VN-voedselhulp. De grenzen zijn het afgelopen jaar wat opener geworden, maar van een functionerende economie is nauwelijks sprake. Palestijnen kunnen het gebied nauwelijks uit.

Israël: activisten niet weren vanwege politieke opvattingen

De Israëlische autoriteiten hebben de namen van 150 activisten doorgegeven aan luchtvaartmaatschappijen, in de hoop hun komst te voorkomen. Het gaat om mensen die potentieel problemen kunnen opleveren, meldt de krant Yediot Ahronot.

De Israëlische regering heeft duidelijk gemaakt dat het niet de bedoeling is om mensen uit het land te weren vanwege hun politieke opvattingen, maar wel om mensen te weren die illegale of gewelddadige acties in de zin hebben. “Ieder land heeft het recht om provocateurs tegen te houden”, zei premier Benjamin Netanyahu eerder deze week. De politiemanschappen op Ben-Gurion staan paraat om in te grijpen bij ordeverstoringen, zei politiewoordvoerder Micky Rosenfeld. Op de luchthaven zijn cellen beschikbaar voor tachtig arrestanten. Als er meer mensen moeten worden aangehouden, worden die overgebracht naar een gevangenis in het zuiden van Israël, zei Rosenfeld.

Grieks uitvaartverbod voor flotilla

De activisten zijn door de Griekse autoriteiten gefrustreerd in hun streven met een flottielje naar Gaza uit te varen. De Griekse regering heeft een uitvaarverbod voor hen afgekondigd. De Griekse kustwacht heeft enkele schepen van de flottielje die toch probeerden uit te varen tegengehouden. Vandaag verdedigde de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Stavros Lambrinidis het uitvaarverbod. Hij zei dat het verbod volkomen in lijn met de Griekse wetgeving in het belang van de activisten is uitgevaardigd.

Vorig jaar ging een gelijksoortige hulpvloot op weg naar de Gazastrook. Negen Turkse activisten kwamen om het leven toen Israëlische commando’s het schip waarop zij meevoeren enterden. Israël heeft gezegd ook nu niet te zullen toestaan dat de zeeblokkade wordt doorbroken. De Griekse regering heeft eerder al aangeboden het transport van de hulpgoederen die de activisten wilden afleveren in Gaza op zich te nemen.

    • Hans Klis