'Ik wist niet van schuld bij The Hague Jazz'

De gemeente Den Haag deed het accountantswerk voor het in problemen geraakte The Hague Jazz, zegt wethouder.

Het Haagse Jazzfestival The Hague Jazz verkeert in problemen door de betalingsachterstanden. Directeur Ruud Wijkniet wordt achtervolgd door schuldeisers, maar zegt niet te hoeven betalen. De gemeente gaf het festival subsidie, terwijl Wijkniet geen accountantsverklaring kon overleggen.

Wethouder Marjolein de Jong (Cultuur, D66) kan het uitleggen: „Na de editie van 2010 bleek dat de accountant van de heer Wijkniet was opgestapt. Hij kon daarom geen accountantsverklaring overleggen. De gemeentelijke accountantsdienst heeft toen zijn boeken doorgenomen. Het was een spoedklus, maar dat hebben we zorgvuldig gedaan.”

Maar Wijkniet kon over 2009 ook al geen accountantsverklaring overhandigen voor de editie van 2010.

„Daar weet ik niks van. Ik was toen nog geen wethouder. Ik ben alleen op de hoogte van de editie 2010.”

U stond garant voor het jazzfestival, afgelopen mei, omdat leveranciers en beveiligers niet wilden meewerken zonder eerst betaald te worden.

„We konden het festival niet halverwege laten stoppen. Ik had de pers wel eens willen horen als we dat hadden gedaan. Ruim 20.000 mensen hadden een kaartje gekocht en stonden te wachten voor de hekken.”

Waarom is er voor The Hague Jazz een uitzondering gemaakt?

„Dat is niet zo. Wij bemoeien ons wel vaker achter de schermen met culturele initiatieven in de stad om ze te helpen over hobbels heen te komen. Dat gebeurt uiteraard zonder daar geld bij te verstrekken. Het is niet aan ons om andermans rekeningen te betalen.

„We hebben het festival in ieder geval geen extra geld toegestopt. Het geld voor de garantstelling kwam uit het resterende bedrag van de subsidie dat nog niet was overgemaakt.”

Hoe lang weet u al dat The Hague Jazz en Ruud Wijkniet last hebben van schuldeisers?

„Ik heb dit recentelijk uit de krant vernomen. Maar het is wel vervelend. Ik heb hem daarom na de afgelopen editie op het stadhuis uitgenodigd om hierover te praten. Hij heeft mondeling en schriftelijk toegezegd er alles aan te doen om zijn financiële verplichtingen na te komen.

„Als hij subsidie wil voor een volgende editie, moet dit eerst afgehandeld zijn en moet hij wel gewoon weer een accountantsverklaring kunnen overleggen. Zo niet, dan vorderen wij in het uiterste geval de subsidie van de afgelopen keer terug.”

    • Yasmina Aboutaleb