Ietwat schools, maar wel authentiek filmdebuut

Beyond the Steppes

Regie: Vanja d’Alcantara. Met: Agnieszka Grochowska, Aleksandra Justa. In: 3 bioscopen. ***

In haar debuutfilm liet de Pools-Belgische Vanja d’Alcantara (1977) zich inspireren door het leven van haar Poolse grootmoeder. Zij werd in de laatste oorlogsjaren door de binnenvallende Sovjetsoldaten gedeporteerd naar een sovchoz annex werkkamp in wat het huidige Kazachstan is.

Als verhaallijn is het relaas van de jonge Nina die met haar baby Anton wordt afgevoerd en tijdens het harde leven op het staatslandbouwbedrijf wat steun heeft aan de vriendschap met Kazakse Jadwiga, wat schools. Met name als haar zoontje ziek wordt en ze pas na veel tegenwerking met hem naar het ziekenhuis mag.

Het was beter geweest als de regisseur een beetje van de biografische achtergronden was losgekomen om een iets universeler verhaal te vertellen. Maar wat betreft beeldtaal en historische authenticiteit is de film dan wel weer in orde. De manier waarop het grootse Kazachse landschap wordt gecontrasteerd met de kleine menselijke beslommeringen van Nina, getuigt zeker van talent.

Dana Linssen