Hoe wordt alcoholvrij bier gebrouwen?

Om onverklaarbare redenen kwamen er dinsdag op één dag twee vragen van verschillende lezers over alcoholvrij bier binnen in de next question-mailbox. Willy Sikma uit Geleen wil weten of je op alcoholvrij bier ook accijns moet betalen. En Margriet Samama uit Den Haag vraagt zich af hoe alcoholvrij bier gebrouwen wordt: „Bier wordt toch gemaakt door het gistingsproces waarin alcohol een belangrijke rol speelt?”

Om een misverstand uit de weg te ruimen: alcoholvrij bier is niet altijd helemaal alcoholvrij. Officieel mag alcoholvrij bier tot 0,1 procent alcohol bevatten. Voor alcoholarm bier, vaak ook alcoholvrij bier genoemd, ligt dit percentage op 1,2 procent. Ter vergelijking: een gewoon biertje heeft meestal een alcoholpercentage van rond de 5 procent.

Alcoholvrij en alcoholarm bier zijn aan een opmars bezig onder bierdrinkers, bleek deze week uit het Nationaal Bieronderzoek 2011. Vorig jaar nam de consumptie van alcoholvrij en alcoholarm bier met 18 procent toe tot ruim 125.000 hectoliter. Eenvijfde van de bierdrinkers drinkt weleens een dergelijk biertje.

Hoe worden deze biersoorten gemaakt? Daar zijn verschillende technieken voor. Zo wordt bij Heineken Buckler (een woordvoerder: „dat wordt in het buitenland nog wel gedronken”) geproduceerd met speciale membraantechnologie: een filter met minuscule openingen waarmee de alcohol als het ware uit het bier wordt gefilterd.

Er zijn inmiddels ook technieken om de gisting zo te laten verlopen, dat er geen alcohol wordt geproduceerd. Of een minimumhoeveelheid, zoals bij de productie van het nieuwe Grolsch-biertje Stender. „De gist stopt bij 0,5 procent uit zichzelf met het produceren van alcohol”, laat een woordvoerder van Grolsch weten. Een speciaal filter is niet nodig, waardoor volgens de woordvoerder „het „brouwproces niet hoeft te worden onderbroken”.

En nee, op alcoholvrij bier betaal je geen accijns. Dat hoeft alleen bij dranken met meer dan 1,2 procent alcohol. Niet dat alcoholvrij of alcoholarm bier goedkoper is, overigens. Over deze dranken betaal je namelijk een ‘verbruiksbelasting’. Omdat die voor bier nauwelijks verschilt van accijns, betaal je in de supermarkt alsnog ongeveer evenveel.

Stijn Bronzwaer

    • Stijn Bronzwaer