Hervatting productie Saab weer uitgesteld

De Zweedse autofabrikant Saab denkt op 9 augustus de productie te kunnen hervatten. Dat heeft Saab-eigenaar Swedish Automobile, voorheen Spyker, vandaag laten weten. Eerder wilde het bedrijf volgende week de fabriek weer opstarten.

Ook is de Zweedse overheid akkoord gegaan met de verkoop van vastgoed door Saab aan een groep Zweedse investeerders. De autofabrikant huurt het vervolgens weer terug. De verkoop levert Saab 28 miljoen euro op. De opbrengst wordt door Saab gebruikt om rekeningen te betalen.

De fabriek van Saab in het Zweedse Trollhättan ligt al maanden stil doordat leveranciers weigeren nog langer onderdelen aan de autofabrikant te leveren. Zij kregen nog geld van Saab, maar de fabrikant had geen geld om de rekeningen te voldoen. Saab had ook onvoldoende geld om de salarissen van de werknemers te betalen.

De afgelopen weken heeft Swedish Automobile-topman Victor Muller 65 miljoen euro bij elkaar gehaald om de salarissen te betalen en de rekeningen van de leveranciers te kunnen voldoen. Maar voor de fabriek weer opgestart kan worden, moeten er afspraken gemaakt worden met de leveranciers over toekomstige leveringen. Volgens Swedish Automobile duurt het langer om de productie te hervatten doordat leveranciers meer tijd nodig hebben om weer te gaan produceren en sommige leveranciers door de zomervakantie een periode stilliggen.