Film

scene uit de film Tomboy (2011) FOTO: Cineart

Film in de Nutstuin

Vier vrijdagavonden vertoont het Nutshuis films in de tuin. Op 8 juli is er een programma van korte films over het thema Muziek & Kleur (met veel zang en dans in Technicolor), op 15 juli staat de Reclamefilm centraal (met o.a. enkele Geesink Dollywood-reclamefilms uit de jaren 40), 22 juli: vroege sciencefictionfilms, 29 juli Tarzan-films. Alle films worden toegelicht door filmhistorica Elisa Mutsaers.Tuin open 22u. Start: 22u30. Entree € 5. Bij slecht weer in filmhuis. Riviervismarkt 5, Den Haag

Lux Zomerscherm

Van zaterdag 16 juli t/m donderdag 21 juli (aanvang 22u) worden er films vertoond in de open lucht op het Zomerscherm van LUX N. O.a. Mrs Henderson Presents, Chloe en Blue Velvet. www.lux-nijmegen.nl

Tomboy

Nadat Laure is verhuisd naar een buitenwijk van Parijs doet ze zichzelf tegenover haar nieuwe buurmeisje Lisa voor als Michaël. Ze voetbalt, vecht en spuugt op de grond als een volleerde vent. Ze komt met de leugen weg omdat ze een ‘tomboy’ is, een meisje met een jongensachtige uitstraling. De film gaat over een meisje dat misschien wel een jongetje had willen zijn. Maar regisseur Céline Sciamma maakt van Tomboy geen ‘probleemfilm’ en het is bewonderenswaardig wat voor naturel spel ze ontlokt aan haar jonge acteurs.

Les femmes du 6ème étage.

Een Franse zakenman hervindt het plezier in zijn leven tussen de Spaanse gastarbeiders. Les femmes du 6ème étage speelt zich af in 1962. De keurige aandelenhandelaar Jean-Louis Joubert (Fabrice Luchini) bewoont met zijn vrouw een luxe appartement in Parijs. Elk van de bewoners heeft een Spaanse huishoudster, ook de Jouberts. Jean-Louis raakt gecharmeerd door Maria, die met de andere huishoudsters op de afgebladderde 6de verdieping woont. De film zet hun levensvreugde af tegen de stijve Jouberts. De film lijkt een pretentieloze feelgoodkomedie, maar er zijn parallellen met nu. De Jouberts zitten vast in hun burgerbestaan, waarin alleen geld en status telt. Door het contact met een warmbloedige cultuur, raakt Jean-Louis los van conventies.

Winnie de Poeh

Alle karaktertrekken komen langs: de luie en gulzige beer Winnie, de depressieve ezel Iejoor, de angstige Knorretje, de zelfingenomen betweterige Uil en de hyperactieve tijger Teigetje. Poeh c.s. zoekt de staart van Iejoor.