Festivaleten, bah

Er is een aantal plekken die je beter kunt vermijden als je gegarandeerd goed wilt eten. Met stip bovenaan staat het festivalterrein. Ik vind het heel erg leuk om ’s zomers ergens in een park of weiland op een picknickkleedje te genieten van optredens en dansende mensenmassa’s, maar dit genot voor je oren gaat helaas vaak wel gepaard met een catastrofe voor de inwendige mens.

Mijn eerste ervaring met dit fenomeen was een aantal jaar geleden tijdens Koninginnedag. Met een paar vrienden vierde ik de verjaardag van onze vorstin in de hoofdstad en door een beperkt voedselaanbod bestond ons menu van die dag uit broodjes hamburger, hotdogs, chips en McDonald’s. En week vol vadsige gevoelens en braakneigingen volgde.

In de jaren daarna liep ik nog regelmatig tegen dit probleem aan. In september heb ik me bijvoorbeeld nog vreselijk op lopen winden over de kleffe patat en snotterige hamburgers die ze verkochten tijdens een dancefestival en afgelopen Bevrijdingspop ben ik ver bij de eettentjes vandaan gebleven en heb ik zelf iets van huis meegenomen.

Twee weken geleden deed ik weer een poging tijdens een multicultureel festival. Het bakje Mexicaanse rijst met salade en een kippenpoot zag er veelbelovend uit, maar was niet vers, de rijst was ongelofelijk droog en de kippenpoot te vet. Ik word nog beroerd als ik er aan denk. Daarom deze week het recept voor een gezonde couscoussalade die je the day after weer een beetje op weg helpt.

Voor vier personen:

250 gram couscous

300 ml groentebouillon

150 gram kleine romatomaatjes

handje fijngesneden koriander

handje fijngesneden munt

handje groene olijven

gesnipperde rode ui

sap van twee citroenen

rode en gele paprika

100 gram feta, in blokjes

scheutje olijfolie

peper en zout

Doe de couscous in een grote schaal en schenk er 300 ml warme groentebouillon overheen. Laat een paar minuten wellen tot al het vocht is opgenomen en roer ondertussen regelmatig even met een vork om de couscouskorrels los te maken. Was vervolgens de paprika’s, snijd ze door de helft en verwijder de zaadlijsten. Bestrijk met een laagje olijfolie en grill de paprika’s in de grillpan. Draai regelmatig om en haal ze uit de pan als ze mooi gekleurd en gestreept zijn. Snijd ze in kleinere stukken en meng door de couscous. Snijd de tomaatjes door de helft, grill ze even heel kort en roer ook door de salade.

Maak de salade af met de ui, koriander, munt, olijven en feta. Bestrooi rijkelijk met peper en zout, en roer er een scheutje olijfolie en citroensap doorheen. Meng alles goed door elkaar en serveer in een mooie schaal. Garneer met een paar takjes munt en een schijfje citroen.

Stéphanie Versteeg

maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert