Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Europarlement hekelt ‘racistische’ opmerking PVV-er Madlener

PVV-Europarlementariër Barry Madlener heeft onder andere een flinke uitbrander gekregen van zijn Poolse collega Artur Zasada nadat hij gisteren tijdens een debat zei dat Nederland “geen Poolse werklozen en Roemeense bedelaars wil onderhouden”.

Christendemocraat Zasada herinnert Madlener er in een brief aan dat tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden soldaten stierven bij de bevrijding van Nederland en dus aan Polen zijn vrijheid te danken heeft. Volgens de Poolse politicus zien veel van zijn landgenoten Nederland als een van de meest tolerante plekken van Europa.

Lees hieronder de brief van Zasada:

Dear Colleagaues,

Yesterday was a very special day for Poland. Our Prime Minister Mr. Donald Tusk gave a speech inaugurating the Polish presidency of the European Union. The floor was given to him by our Polish - Chairman of the European Parliament Mr. Jerzy Buzek. For a nation that for over half a century was under Soviet occupation, and only joined the European Union seven years ago, yesterday served as a great day of pride for all Poles.

Unfortunately, the seriousness of the day was interrupted by a statement made by the MEP from the Netherlands, Mr. Barry Madlener, who in his speech stated that he “does not want Romanian beggars and unemployed Poles in the Netherlands.”

In the view of many Poles, the Netherlands is one of the most tolerant places in Europe. My compatriots seeking their place in the world often choose the Netherlands as a place where they would like to settle. The Netherlands owes its wealth to not only the hard work and diligent spirit of its citizens, but also to the fact that during World War II the Netherlands was not released from Nazi occupation by Soviet tanks, but rather by Polish solders under the command of General Sosabowski and General Maczek.

Perhaps Mr. Barry Madlener does not know that in 47 cemeteries in the Netherlands there lay to rest hundreds of Polish soldiers who gave their lives for the freedom of his homeland. To show their gratitude, in 1990 at the request of more than 40 thousand who had been liberated by the Polish, the citizens of Breda awarded honorary citizenship of the Kingdom of the Netherlands to General Maczkek and Queen Beatrix honored General Sosabowski Medal of the Bronze Lion.

I firmly believe that the attitude presented by Mr Madlener is marginal in the Netherlands and will not affect the excellent relations between our nations.

Artur Zasada, MEP

Schultz: racistisch

De Duitse Europarlementariër Martin Schulz ging na de opmerking van Madlener (video) zelfs zo ver om de PVV-er een racist te noemen. De Portugese voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, liet weten dat hij dingen had gehoord “die in de buurt komen van racisme”. Madlener ontkent stellig dat hij een racist is.