Enige vertrokken schip ‘flotilla’ tegengehouden op Kreta

Palestinians wave flags during a rally in Gaza City in support of the international Freedom Flotilla hoping to breach Israel's sea blockade on the Gaza Strip, on July 6, 2011. A small French boat with nine activists on board heads for Gaza after sneaking out of a Greek port in spite of a ban, in a bid to break an Israeli naval blockade on the Palestinian territory. AFP PHOTO/MAHMUD HAMS Palestijnen wuiven met vlaggen om hun steun te betuigen aan de 'flotilla', gisteren. Foto AFP

Het enige vertrokken schip van de flotilla, die van plan was om de Israëlische zeeblokkade bij Gaza te doorbreken, is in de haven van Sitia op Kreta gestrand. Er is nu geen enkel schip meer op weg naar Gaza.

De Dignité-Al Kamar was afgelopen dinsdag het enige schip dat erin slaagde om uit te varen richting Gaza. De Griekse kustwacht had namelijk een uitvaarverbod afgekondigd. Een van de organisatoren van de flotille heeft nu telefonisch aan persbureau AFP laten weten dat de Grieken het schip, op het moment dat het de internationale wateren zou bereiken, heeft onderschept.

Griekenland heeft het uitvaarverbod ingesteld op grond van zorgen over de veiligheid. Vorig jaar probeerde een hulpkonvooi eveneens over zee naar het gebied af te reizen, waarna de situatie escaleerde. Er is Israël daarom veel aan gelegen om te voorkomen dat de vloot de zeeblokkade bereikt, schreef correspondent Marloes de Koning eerder deze week in NRC Handelsblad:

“Ruim een jaar geleden enterden Israëlische commando’s een konvooi van zes schepen op weg naar de Gazastrook. Bij die actie vielen negen Turkse doden. De betrekkingen met Turkije liepen ernstige schade op, evenals het imago van Israël. Als de vloot vanuit Griekenland de blokkade bereikt, dreigt voor Israël een herhaling van dat scenario.”

“Om dat te voorkomen gaat het land volgens de activisten van de ‘Freedom Flotilla 2’ heel ver: van een schip dat vanuit Griekenland zou vertrekken en een boot die in Turkse wateren lag zouden de schroefbladen zijn doorgesneden en de aandrijfstang verbogen. Een woordvoerder van de Israëlische regering spreekt van “treurige samenzweringstheorieën”.”

Israël blokkeert op één na alle landgrenzen, de zee en het luchtruim van het Palestijnse gebied, waar de islamitische beweging Hamas regeert. De blokkade moet aartsvijand Hamas verzwakken, maar treft de burgerbevolking hard. De helft van de bevolking is afhankelijk van VN-voedselhulp. De grenzen zijn het afgelopen jaar wat opener geworden, maar van een functionerende economie is nauwelijks sprake. Palestijnen kunnen het gebied nauwelijks uit.

    • Ward Wijndelts