ECB verhoogt rente naar 1,50 procent

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn voornaamste rentetarief vandaag zoals verwacht verhoogd naar 1,50 procent. Tijdens de maandelijkse vergadering besloten centrale bankiers uit het eurogebied de herfinancieringsrente met 0,25 procentpunt te verhogen.

In april verhoogde de ECB de rente voor het eerst met een kwart procentpunt, nadat het tarief nagenoeg twee jaar op het lage niveau van 1,0 procent had gestaan.

Het verhogen van de tarieven werd door marktwaarnemers alom verwacht.

Zelfs na de verhoging blijft de rentevoet laag, terwijl inflatie in mei in de eurozone 2,7 procent bedroeg, hoger dan de 2 procent waar de ECB naar streeft, schreef economieredacteur Melle Garschagen gisteren in NRC handelsblad:

Een serie renteverhogingen is niet ondenkbaar. Monetair beleid wordt regelmatig met een olietanker vergeleken. Als je pas afremt als je het kleine zeilbootje ziet dobberen, is het te laat. Door nu een paar keer de rente te verhogen kan de ECB inflatie tegengaan voordat zij echt een probleem wordt, redeneren monetaire haviken.

Update 15.02 uur: ECB-president Jean-Claude Trichet zinspeelde op een persconferentie in Frankfurt op verdere renteverhogingen in de komende maanden, maar waarschijnlijk nog niet komende maand.