De Jager: banken desnoods onder druk Griekse schuld laten afboeken

Austrian Federal Finance Minister Maria Fekter (L) and British Chancellor of the Exchequer George Osborne (C) listen to Dutch Finance Minister Jan Kees de Jager prior to the start of eurozone finance ministers meeting at EU headquarters in Luxembourg. Europe promised on June 20 to unblock existing bailout loans for Greece and draw up a second financial rescue as long as its parliament approves fierce new budget cuts and a raft of asset sales. AFP PHOTO / GEORGES GOBET Minister De Jager (rechts) in gesprek met zijn Oostenrijkse en Britse ambtgenoten Maria Fekter en George Osborne. Foto AFP/Georges Gobet

Minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) denkt dat het onmogelijk is om banken volledig vrijwillig te laten bijdragen aan het reddingsplan om de schuldencrisis in Griekenland te bestrijden.

Hij zegt in een interview met het FD dat het bijdragen onder druk een optie is, iets dat door kredietbeoordelaars wordt gezien als wanbetaling die gelijk staat aan een faillissement van Griekenland.

‘Risico negatieve kredietwaardering aanvaardbaar’

De Jager vindt dat een aanvaardbaar risico. “Ik denk dat we moeten accepteren dat een vrijwillige bijdrage niet reëel is. Als een verplichte bijdrage van de banken leidt tot een kortstondig en geïsoleerd rating event dan is dat niet zo erg omdat Griekenland nu toch niet op de markt zit en voorlopig ook niet zal zitten.”

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s, een van de grote drie, staat overigens ook negatief tegenover het ‘vrijwillig’ afboeken van Grieks schuldpapier omdat het alternatief -niet meedoen- zou leiden tot een Grieks faillissement en er dus van vrijwilligheid de facto geen sprake is.

ECB wil de schijn van dwang juist vermijden

De opmerking van De Jager druist in tegen de koers van de Europese Centrale Bank (ECB), die tegen elke vorm van dwang is. De zorg voor de ECB is dat als Griekenland de status ‘wanbetaler krijgt, de bank geen Griekse obligaties meer als onderpand mag accepteren in ruil voor steun aan de noodlijdende Griekse banken.

Als blijkt dat het ruilen van obligaties onmogelijk is zonder dat beoordelaars het als wanbetaling bestempelen, is er geen voordeel. Het kan wenselijk zijn van banken een bijdrage te verlangen bij een nieuwe Griekse redding. De kosten zijn hoog als die bijdrage leidt tot een faillissement.

NRC-redacteuren Caroline de Gruyter en Jeroen Wester beschreven eerder deze week De Jager als een minister die zich juist in crisistijd van stoere oneliners bedient.

Hij laat zich er graag op voorstaan dat hij niet te vermurwen is in discussies over de problemen van andere lidstaten. “Wij zijn er de veroorzakers van dat er nog geen akkoord ligt”, zei De Jager onlangs trots in de Tweede Kamer, doelend op Europese onderhandelingen. Hij steekt zijn zorgen in de eurogroep naar eigen zeggen niet onder stoelen of banken. De Jager: “Dat is misschien mede de oorzaak dat ik in Brussel soms met weinig enthousiasme word ontvangen. Ik geef dit namelijk altijd met Hollandse botheid aan. Ik zeg altijd: I am Dutch, so I can be blunt.