De Grolsch Veste: jaren van uitbreiding

Beeld IAA Architecten

De Grolsch Veste van FC Twente, waar vandaag het dak boven het nieuwe deel van de tweede ring instortte, is de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid.

FC Twente speelde sinds de oprichting in 1965 de thuiswedstrijden in het Diekman Stadion uit 1956. Het Arke Stadion van voetbalclub FC Twente werd in 1997 gebouwd op het Business en Science Park nabij de Technische Universiteit Enschede en bood in eerste instantie plaats aan 13.500 toeschouwers.


View Larger Map
De eerste wedstrijd werd gespeeld op 10 mei 1998. FC Twente won toen met 3-0 van PSV.

In 2008 werd het Arke Stadion in hoog tempo verbouwd tot de Grolsch Veste, dat plaats bood aan het dubbele aantal toeschouwers. De behoefte bleek groot, want alle seizoenkaarten waren in een paar dagen uitverkocht, het aantal skyboxen werd van 24 tot 55 uitgebreid en de Twentse Ondernemers Sociëteit werd bijna verdrievoudigd, van 450 tot ver boven de 1000 leden.

De uitbreiding tot een capaciteit van 31.000 toeschouwers zou in augustus dit jaar gereed komen en de club jaarlijks van 4 tot 5 miljoen euro aan extra inkomsten opleveren.

Met het oog op de mogelijkheid dat Nederland in 2018 of 2022 het WK voetbal zou organiseren, was er door het architectenbureau rekening mee gehouden dat er uiteindelijk meer dan 40.000 toeschouwers in het stadion zouden passen.