De bieb in de Vogelaarwijk gaat dicht

De bezuinigingen zijn overal voelbaar, tot in de kleinste gemeente. Wat zijn daar de concrete gevolgen van, voor bijvoorbeeld de ijsbaan en de kinderboerderij? Vandaag: de bibliotheken in Amersfoort.

Bibliotheek Kruiskamp in Amersfoort bestond vorig jaar een halve eeuw. Maar het feest dat gepland stond in december 2010 ging niet door. Ongepast, vond het personeel, want inmiddels was bekend geworden dat bibliotheek Kruiskamp in 2013 moet sluiten.

De gemeente Amersfoort gaf bibliotheken de opdracht 25 procent te bezuinigen. Het Amersfoortse wijkfiliaal Zielhorst gaat daarom al in de zomer van 2012 dicht. Ook de bibliobus, de bieb op wielen, houdt dan op te bestaan. Ervoor in de plaats komen zogenoemde schoolbibliotheken, op zestien lagere scholen, dicht bij leerlingen, om de ontlezing tegen te gaan. En in 2013, als de bibliotheek Kruiskamp sluit, gaat de nieuwe hoofdbibliotheek van Amersfoort open, aan het Eemplein.

Zolang filiaal Kruiskamp er nog is, haalt de 65-jarige Herman van der Burgt er zijn boeken. Drie keer per week op en neer, vanaf zijn huis in de binnenstad naar de bibliotheek richting het noorden. „Kruiskamp is een uitstekende bieb. Oké, Updike en Roth hebben ze er niet, maar wel de detectives die ik zoek. Personeel is behulpzaam. Ik maak regelmatig een praatje met ze. Lekker, over boeken.” Van der Burgt mijdt de woensdagmiddagen in Kruiskamp: dan zit het vol met kinderen.

Kruiskamp ligt in de gelijknamige wijk. Een Vogelaarwijk. En een bibliotheek weghalen uit een achterstandswijk is onverstandig, zegt Van der Burgt. „Als mensen uit een achterstandswijk veel moeite moeten doen om naar een bibliotheek te gaan, doen ze het simpelweg niet.”

En de nieuwe centrale bibliotheek, is dat straks geen goed alternatief? „Ik kan het nog wel fietsen. Maar voor mensen uit wijken als Kruiskamp en Liendert is het ver weg, hoor.”

Erno de Groot, directeur van Bibliotheken Eemland, waaronder de Amersfoortse bibliotheken vallen, begrijpt Van der Burgt. „Bezoekers beschouwen Kruiskamp als hun huiskamer.” Aan de andere kant, zegt De Groot, de nieuwe centrale bibliotheek komt niet zó ver weg te liggen: een meter of zeshonderd. En hij gelooft in de nieuwe schoolbibliotheken. „Leerlingen moeten leeskilometers maken. Een bibliotheek op school werkt dan het best, blijkt uit onderzoek.”

Eén ding is zeker: Amersfoort boekt tot 2016 een besparing in van een miljoen euro.