Dakloze baby slaapt in doos

Koen Suidgeest

Holland doc: Karla’s komstNed. 2, 22.45-23.45

„Mijn familie, dat zijn de mensen van de straat.” De beeldschone tienermoeder Sujeylin Aguilar zegt het met toegeknepen en dromerige ogen. Haar echte familie kan ze niet verdragen omdat ze werd misbruikt door een oom. Sindsdien woont ze in een park in het Nicaraguaanse Managua met haar vriend Juan Carlos. Hij verkoopt en gebruikt drugs, zelf stopte ze met lijm snuiven tijdens haar zwangerschap. Voor de documentaire Karla’s komst volgde regisseur Koen Suidgeest een jaar lang het dakloze gezin.

Sujeylin en Juan Carlos beseffen dat dit leven niet geschikt is voor hun pasgeboren dochter Karla. De baby slaapt in een kartonnen doos, drinkt melk uit vervuilde flesjes en de ouders leven in constante angst dat de politie haar komt halen. Ze huren af en toe een huis of zoeken een onderkomen bij hun ouders op het platteland. Steeds weer keren ze terug naar het park, door geldgebrek of ongemak, maar misschien het meeste door het verlangen naar het leven tussen de andere daklozen.

Suidgeest kruipt knap dicht op de huid van moeder en dochter, zonder in te grijpen. Alleen de kleine Karla zie je af en toe met grote ogen naar de cameraploeg kijken. Sujeylin lijkt zich er niets van aan te trekken. Ook niet als zij op een dag weer naar de lijm grijpt en met haar kind op de arm ruziet met haar vrienden van de straat. Uiteindelijk breekt ze met Juan Carlos en kiest voor een nette man met huis en geld. Maar of zij zich dáár thuis voelt...

Adinda Akkermans

    • Adinda Akkermans