Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Een dode bij instorten dak FC Twente stadion - 14 gewonden

The soccer stadium of FC Twente Enschede is seen after a part of the newly constructed roof collapsed in Enschede July 7, 2011. Part of the Dutch soccer stadium under renovation collapsed on Thursday, trapping and injuring an unknown number of people under the rubble. The incident was probably related to construction work at the stadium, police said. REUTERS/Eric Brinkhorst (NETHERLANDS - Tags: SPORT SOCCER BUSINESS CONSTRUCTION DISASTER) NETHERLANDS OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NETHERLANDS
The soccer stadium of FC Twente Enschede is seen after a part of the newly constructed roof collapsed in Enschede July 7, 2011. Part of the Dutch soccer stadium under renovation collapsed on Thursday, trapping and injuring an unknown number of people under the rubble. The incident was probably related to construction work at the stadium, police said. REUTERS/Eric Brinkhorst (NETHERLANDS - Tags: SPORT SOCCER BUSINESS CONSTRUCTION DISASTER) NETHERLANDS OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NETHERLANDS Foto NRC / Eric Brinkhorst

Het dak van de in aanbouw zijnde uitbreiding van het FC Twente-stadion is ingestort, waarbij één dode is gevallen. Veertien zijn gewond geraakt, waarvan twee ernstig. Tien mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Het ingestorte dak van het FC Twente-stadion. Foto @djwesnight / TwitterHet ingestorte dak van het FC Twente-stadion. Foto @djwesnight / Twitter

Hoe het dak precies kon instorten is nog niet duidelijk. De omgeving rond het stadion is afgezet, waaronder de nabijgelegen snelweg A35, om hulpdiensten ruim baan te geven. Op het voetbalveld van de Grolsch Veste is een traumahelikopter geland.

Een blik op het veld van de Grolsch Veste, waar hulpverleners aanwezig zijn. Links is het ingestorte deel te zien van het dak dat in aanbouw was. Foto NRC / Eric Brinkhorst Een blik op het veld van de Grolsch Veste, waar hulpverleners aanwezig zijn. Links is het ingestorte deel te zien van het dak dat in aanbouw was. Foto NRC / Eric Brinkhorst

Update 15.44 uur Voor zover nu bekend is het dak van de Grolsch Veste niet ingestort door een kraan die de constructie zou hebben aangetikt, meldt een journalist van TC Tubantia op Twitter.

Update 15.31 uur In beeld: Dak FC Twente-stadion ingestort

Update 15.18 uur Een luchtfoto van de werkzaamheden voor het dak instortte.

Update 15.07 uur Beeld vanuit een andere hoek (Kan als schokkend worden ervaren):

Update 15.04 uur Beeld van de reddingsactie (Kan als schokkend worden ervaren):

Update 14.51 uur

Een gewonde in het stadion van Twente. Foto NRC / Eric BrinkhorstEen gewonde in het stadion van Twente. Foto NRC / Eric Brinkhorst

Update 14.50 uur Een foto vanuit het stadion:

Een gewonde wordt weggedragen in de Grolsch Veste. Foto NRC / Eric BrinkhorstEen gewonde wordt weggedragen in de Grolsch Veste. Foto NRC / Eric Brinkhorst

Update 14.47 uur Burgemeester geeft nog geen informatie over het dodelijke slachtoffer.

Update 14.46 uur Van Halst: bouw van het dak was in afrondende fase.

Update 14.46 uur Van Halst: bouwschema liep conform verwachting, waren geen bijzonderheden.

Update 14.45 uur De burgemeester kan niet bevestigen dat alle gewonden bouwlieden zijn, maar gaat daar wel van uit.

Update 14.44 uur Er wordt nog gezocht naar slachtoffers, maar dat wil niet zeggen dat er vermisten zijn. Zoekactie is om uit te sluiten dat ze er nog zijn, legt burgemeester Den Oudsten uit.

Update 14.42 uur Van Halst: fans willen komen kijken, maar laat je informeren door de media en laat de hulpverleners hun werk doen. Ik zou willen vragen om nu niet naar het stadion te gaan.

Update 14.42 uur Jan van Halst: verslagenheid bij de club is enorm. Medeleven gaat uit naar de slachtoffers, daar is ook onze aandacht naar.

Update 14.40 uur De gemeente Enschede heeft twee telefoonnummers opengesteld voor wie vragen heeft. Algemene vragen kunnen worden gesteld op 053-481 5000, familieleden van slachtoffers kunnen contact opnemen met 053-481 8000.

Update 14.38 uur Manager Algemene Zaken van FC Twente, Jan van Halst, is aan het beleidsteam toegevoegd.

Update 14.37 uur Met camera’s wordt nu onderzocht of er meer mensen onder het puin liggen.

Update 14.36 uur Er zijn 14 mensen betrokken, waarvan tien in het ziekenhuis. Twee van hen zijn er ernstig aan toe. Drie zijn ter plaatse behandeld.

Update 14.35 uur In elk geval één dodelijk slachtoffer gevallen, bevestigt burgemeester Den Oudsten van Enschede.

Update 14.34 uur De persconferentie is begonnen.

Update 14.29 uur Nu op nrc.nl: De Grolsch Veste, jaren van uitbreiding.

Update 14.29 uur Een kraanbak boven het stadion:

Update 14.28 uur Er zouden nog twee bouwvakkers bekneld zijn onder het ingestorte dak.

Update 14.25 uur Een beeld van een bebloede bouwvakker die wordt verzorgd door de hulpdiensten:

Update 14.24 uur Beelden van de aankomende hulpdiensten bij de Grolsch Veste:

Update 14.23 uur De persconferentie om 14.30 uur van de driehoek van Enschede wordt live uitgezonden op Journaal 24. Wij zullen ook live updates plaatsen.

update 14.16 uur IAA Architecten uit Enschede, de architect van het stadion, meldt tegenover de NOS dat de constructie van het dak hetzelfde is als een jaar geleden aan de andere kant van het stadion is toegepast. De architect zegt dat de bouwers bezig waren met het monteren van het laatste spant. Volgens hem lijkt het erop dat de instorting daar ook is begonnen.

Update 14.04 uur Een ooggetuige laat op de website van RTV Oost de volgende reactie achter:

“Ik kom er net vandaan… 5 minuten voor deze ramp stond ik in het stadion foto´s te maken. Deze was ik buiten aan het uploaden en toen… bam! Niet te geloven! Heb alles gezien en dit is werkelijk niet te geloven! Pfff… sterkte voor de betrokkenen.”

Update 14.02 uur Op een foto vanuit het stadion is het ingestorte dak met de hulpdiensten op het veld te zien. (TC Tubantia)

Update 14.02 uur Bouwvakkers uit het stadion doen hun verhaal:

Update 13.57 uur Zojuist is een lijkwagen aangekomen bij de Grolsch Veste, blijkt uit een foto op Twitter.

Update 13.56 uur De officiële instanties doen nog geen mededelingen, ze wachten daarmee tot half drie, dan geeft de driehoek van Enschede een persconferentie in het stadhuis.

Update 13.52 uur Iemand die aan het werk was in het stadion vertelt aan RTV Oost dat hij iets hoorde instorten en kon net op tijd van een steiger springen. Hij denkt dat er twaalf collega’s onder het puin liggen nog. Hij spreekt ook van twee doden, maar dat blijft onbevestigd.

Update 13.51 uur De nabijgelegen snelweg A35 is afgesloten om de hulpdiensten vrij baan te geven.

Update 13.51 uur Een medewerker van Enschede FM over de situatie:

Update 13.49 uur Een reactie van de burgemeester van Enschede:

Update 13.45 uur Zo zag de verbouwing van het stadion er rond 11.30 vanmorgen uit: foto’s.

Update 13.43 uur Een verslaggever van RTV Oost spreekt nogmaals over “12 gewonden en één dode, maar dat zijn onbevestigde berichten”.

Update 13.38 uur De hele omgeving rond het stadion is afgezet door de politie. Al het personeel is uit het stadion gehaald en moet zich registreren zodat een lijst met mogelijke vermisten kan worden opgesteld.

Update 13.34 uur Een foto van het stadion van voor de instorting toont het videoscherm aan het in aanbouw zijnde dak, dat volgens sommige media als eerste naar beneden zou zijn gekomen.

Update 13.32 uur Een verslag van RTV Oost:
Get Microsoft Silverlight

Update 13.28 uur Bij de Telegraaf een video van de traumahelikopter die in het stadion landt.

Update 13.27 uur Meerdere foto’s van het ingestorte dak via Youtube:

Update 13.26 uur Een foto van de traumahelikopter op het veld van FC Twente.

Update 13.23 uur Er zijn volgens bouwvakkers in het stadion van FC Twente zeker 12 gewonden gevallen, van wie een aantal er slecht aan toe zijn. Zij zeggen ook dat er twee doden te betreuren zouden zijn. Dat wordt echter door geen enkele officiele instantie op dit moment bevestigd. Dit meldt TC Tubantia.

Update 13.21 uur Om 14.30 uur is een persconferentie van de driehoek in Enschede op het stadhuis. Ook FC Twente zal daar bij aanwezig zijn.

Update 13.20 uur TC Tubantia meldt: Volgens de laatste berichten 12 gewonden bij ongeluk verbouwing Grolsch Veste.

Update 13.20 uur De brandweer tilt momenteel het dak op om slachtoffers te bevrijden.

Update 13.16 uur Ook Radio 1 spreekt inmiddels van ‘mogelijk doden’ onder het puin van het ingestorte dak.

Update 13.16 uur Een twitteraar meldt dat een bouwvakker zegt dat er vijf collega’s van hem onder het puin liggen.

Update 13.10 uur Volgens TV Enschede zou een videoscherm als eerste naar beneden gekomen zijn.

Update 13.08 uur Een foto vanuit een andere hoek in het stadion genomen.

Update 13.05 uur Volgens RTL zijn er tien gewonden gevallen. Dat bevestigt een ziekenhuis in Enschede aan meerdere media.

Het stadion in Enschede, de Grolsch Veste, wordt deze zomer uitgebreid. Het dak meet over de volle breedte circa 60 meter. Het lijkt er op dat een of meerdere steunbalken zijn geknakt.

Op deze foto is de ravage vanaf de overzijde van het veld goed te zien.

Foto Ronald (@Spudje_fct) / TwitterFoto Ronald (@Spudje_fct) / Twitter

De verbouwing van het stadion werd uitgevoerd door dochtermaatschappijen van VolkerWessels. Meer informatie over de uitbreiding van het stadion op de site van VolkerWessels:

“In de huidige situatie beslaat de tweede ring van het stadion slechts een lange en een korte zijde. Vanuit de lucht ziet dit eruit als de letter L. De uitbreiding komt op de andere korte zijde, waardoor er een U-vorm ontstaat.”

De staalconstructie van het dak werd aangelegd door Voortman Staalbouw.