Crimineel gaat betalen voor misdrijf

Den Haag : 14 oktober 2010 Kabinet Rutte. Staatssecretaris van veiligheid en justitie Fred Teeven. foto © RVD/Kouwenhoven en Rozenburg Fred Teeven, foto RVD

Criminelen gaan betalen voor de misdrijven die ze hebben gepleegd. Naast de straf die de rechtbank oplegt, moeten ze voortaan ook een vast bedrag storten op de rekening van de staat.

Dat staat in een concept-wetsvoorstel dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vandaag presenteert, schrijft De Telegraaf.

De bewindsman vindt dat misdadigers de schade die zij hebben veroorzaakt moeten vergoeden. Het geld wordt gebruikt voor het slachtofferbeleid. De hoogte van het bedrag is nog niet bepaald.

In het wetsvoorstel staat ook dat al tijdens het opsporingsonderzoek beslag moet kunnen worden gelegd op de bezittingen van verdachten. Door niet te wachten op een veroordeling moet worden voorkomen dat misdaadgeld wordt weggesluisd en slachtoffers naar een schadevergoeding kunnen fluiten.

Teeven wil bovendien het spreekrecht van nabestaanden in rechtszaken flink uitbreiden. Nu mag nog maar een nabestaande het woord voeren. Dat worden er als het aan Teeven ligt vier. Ook ouders of voogden krijgen spreekrecht voor minderjarige slachtoffers die niet in staat zijn op een zitting het woord te voeren. Die mogelijkheid is er nu niet.

    • Ward Wijndelts