Columbia

ilan ramon

Wie: Ilan Ramon

Waarom: Kwam om bij de ramp met de Columbia

Wanneer: 1 februari 2003, STS-107

In 2003 ging het weer mis. Ruimteveer Columbia verbrandde bij terugkeer in de dampkring. Schade aan het hitteschild, ontstaan bij de lancering, bleek de oorzaak en weer werd gewezen op de slechte veiligheidscultuur bij NASA. Onder de zeven verongelukte bemanningsleden was ook de eerste Israëlische astronaut, Ilan Ramon (1954-2003). In het ruimtestation ISS, waar hij twee weken verbleef, hield Ramon een dagboek bij. Bizar genoeg werden 37 pagina’s daaruit op aarde teruggevonden. Twee liggen nu in een vitrine in het Israël Museum in Jeruzalem: met aantekeningen en een kopie van het kaddisj-gebed. „Vandaag was de eerste dag dat ik echt het gevoel had in de ruimte te leven”, schreef Ramon op zijn zesde dag in het ISS. „Ik ben een man geworden die werkt en leeft in de ruimte.” Ook hij kreeg postuum de Space Medal of Honor .