China: Zemin niet dood

China heeft gisteren met kracht ontkend dat de voormalige partijleider Jiang Zemin is overleden. Geruchten daarover circuleren sinds afgelopen vrijdag op het Chinese internet, nadat Zemin niet op een belangrijk partijevenement was verschenen.

Het staatspersbureau Xinhua deed de berichten gisteren af als „pure achterklap”. Volgens de BBC hebben de Chinese autoriteiten het internet de afgelopen dagen gecensureerd op trefwoorden als Zemin en rivier (Jiang betekent rivier in het Chinees). De Chinese Shandong nieuwssite, die deze week een banner postte met de tekst: „Onze gerespecteerde kameraad Zemin is onsterfelijk” was vandaag uit de lucht.

De 84-jarige Zemin heeft een zwakke gezondheid. Hij stond als toenmalig leider van de Communistische Partij aan de basis van ingrijpende hervormingen na de opstand op het Tiananmenplein in 1989. (AP)