China: oud-president Zemin leeft - ‘geen politieke reden om dood te ontkennen’

China's President Jiang Zemin claps his hands after saying Taiwan must be reunified with mainland China during his speech at the 16th Chinese Communist Party Congress at the Great Hall of the People in Beijing in this November 8, 2002 file photo. China denied on Thursday reports that Jiang had died. "Recent reports of some overseas media organisations about Jiang Zemin's death from illness are 'pure rumour,'" the official Xinhua news agency quoted "authoritative sources" as saying. REUTERS/Andrew Wong/Files (CHINA - Tags: POLITICS)

Het was dé buzz op de sociale netwerksites in China, en zo verspreidde het gerucht zich over de wereld: de voormalige president van China, Jiang Zemin (84), zou zijn overleden. Peking ontkent.

Het officiële persbureau van de communistische staat, Xinhua, heeft enkele uren geleden een mededeling gedaan over Jiang Zemin, en die luidde: ‘Recente berichten van buitenlandse mediaorganisaties dat Jiang Zemin na een ziekbed zou zijn overleden, zijn pure geruchten.’ Het persbureau beroept zich op ‘serieuze bronnen’.

NRC-correspondent in Shanghai Oscar Garschagen ziet geen politieke reden waarom de eventuele dood van Zemin verzwegen zou worden.

“Het is een oude man, er is geen machtsstrijd om opvolging dus er is geen politieke reden om zijn dood te verzwijgen. De vergelijking wordt wel getrokken met de dood van Deng Xiaoping in 1997, maar dit is een andere tijd en de opvolging is hierbij geen kwestie. De leiders zitten al stevig in het zadel. We horen de geruchten al sinds maandag. We kunnen hier gewoon googelen op zijn naam, dat levert geen enkele probleem op. De enige plausibele speculatie over eventueel verzwijgen van zijn dood zou uit het oogpunt van respect voor zijn familie kunnen zijn. Hoe de geruchten gisteravond zo sterk op gang kwamen is moeilijk te zeggen, maar er wordt hier op het microblog Weibo zo ontzettend veel gekakeld, veel meer nog dan op Twitter. Het Hongkongse station dat gisteren met het nieuws kwam heeft de aangekondigde necrologie vervolgens niet uitgezonden. Daar zit geen enkele dwang achter, want daar zijn media grotendeels vrij om te doen en laten wat zij willen.”

Asia Television, een televisiezender uit Hong Kong, onderbrak gisteren de lopende uitzending met het nieuws dat Zemin was overleden. Er volgde een portret van de voormalige president en partijleider en het nieuws bleef urenlang meelopen in de ‘ticker’. Op een gegeven moment werd het nieuws ingetrokken, met als mededeling dat er geen officiële bevestiging verkregen kon worden.

Inmiddels berichten kranten uit Hong Kong dat Jiang Zemin misschien niet dood is, maar wel terminaal.

De geruchten over het overlijden van Jiang Zemin begonnen op 1 juli, toen de voormalige president en partijchef niet aanwezig was bij de festiviteiten rond het negentigjarig bestaan van de communistische partij.

Deng Xioping (links) en diens opvolger Jiang Zemin in 1988. Foto APDeng Xioping (links) en diens opvolger Jiang Zemin in 1988. Foto AP

    • Bart Hinke