Challenger

christa mcauliffe

Wie: Christa McAuliffe

Waarom: Symbool van het ongeluk met de Challenger

Wanneer: 28 januari 1986, STS-51-L

Christa McAuliffe (1948-1986) en zes andere bemanningsleden verongelukten toen in 1986 het ruimteveer Challenger 57 seconden na de lancering uiteenspatte. De lerares werd een symbool van het ongeluk. Ze had vanuit de ruimte les willen geven voor het nieuwe ‘teacher in Space’-programma. Zo had ze haar droom nagejaagd, een ruimtereis, in het land waar je alles kunt bereiken – als je maar wilt. Die Amerikaanse droom lag nu in gruzelementen. Het werd er niet beter op toen een onderzoekscommissie onder leiding van de befaamde fysicus Richard Feynman de schuld legde bij de zogeheten O-ringen in de grote stuwraketten, maar vóóral bij de slechte veiligheidscultuur van NASA. De zoon van McAuliffe werd later marien bioloog, haar dochter lerares. Aan McAuliffe werd in 2004 postuum de Space Medal of Honor toegekend.