Buitenland

Groot-Brittannië

Thomas Struth

Levensgrote afbeeldingen van toeristen omringd door kunstschatten, intieme familieportretten, panoramische afbeeldingen van grote technische projecten. Voor het eerst is in Groot-Brittannië een tentoonstelling rondom de Duitse kunstenaar Thomas Struth. Whitechapel Gallery in Londen toont het werk van een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de late 20ste-eeuwse fotografie.

www.whitechapelgallery.org

Michelangelo Pistoletto

In het Hyde Park in Londen waar de Serpentine Gallery voor moderne kunst onderdak heeft, wordt elk jaar een tijdelijk paviljoen neergezet door een architect in samenwerking met een kunstenaar. De Zwitserse architect Peter Zumthor heeft een zwart paviljoen gemaakt met daarin een hortus conclusus, een besloten tuin. De Nederlandse tuinontwerper Piet Oudolf maakte het beplantingsplan. Van 12 juli tot 17 september wordt in het tijdelijke Pavillion een tentoonstelling met werk van Michelangelo Pistoletto getoond.

www.serpentinegallery.org

Duitsland

Gregory Crewdson

In onbruik geraakte spoorbruggen, overwoekerd door planten, verlaten straten, huizen omringd door afval. De Amerikaanse fotograaf Gregory Crewdson fotografeert de meer desolate kanten van de industriële samenleving. De tentoonstelling Gregory Crewdson. In a Lonely Place is tot 4 september te zien in de kunstinstelling C/O Berlijn (het oude postkantoor).

www.co-berlin.info

Zwischen Haut und Kleid

In de jaren tachtig begonnen modeontwerpers te experimenteren met kunstvormen. Yohi Yamamoto, Comme des Garçons en later ook Hussein Chalayan opereerden op de grens van kleding en kunst. De tentoonstelling was eerder te zien in 2009 in Museum Boijmans Van Beuningen onder het curatorschap van José Teunissen en Han Nefkens. Dit maal stelden José Teunissen en Annelie Lutgens de tentoonstelling samen voor Kunstmusuem Wolfsburg.

Number Five

Cities of Gold and Mirrors is de ondertitel van de tentoonstelling met werken uit de Julia Stoschek Collection in Düsseldorf. Er zijn videofilms te zien van onder meer Francis Alÿs, Charles Atlas, Salvatore Bevilacqua, Johanna Billing, David Claerbout, Olafur Eliasson, Robert Fiore, Cyprien Gaillard en vele anderen.

België

Watou 2011

Van 9 juli t/m 11 september wordt in Watou het jaarlijkse kunstenfestival gehouden. Kunstenaars, schrijvers, dichters en curatoren geven op verschillende locaties hun visie rondom het thema herinnering. www.watou2011.be

Dour festival

Van 14 t/m 17 juli wordt in het plaatsje Dour niet ver van de Franse grens het muziekfestival gehouden. Vier dagen lang worden op zeven podia ruim tweehonderd acts gehouden waaronder Cypress Hill, Foals, Ice Cube, Mogwai,

Papa Roach en Blood Red Shoes.

www.dourfestival.be

Oostenrijk

ImPulsTanz

In Wenen wordt van 12 juli tot 14 augustus het ImPulsTanz festival gehouden. Circa veertig dansgroepen zullen moderne choreografieën uitvoeren. Te zien zijn onder meer LaLa Human Steps, nieuw werk van Édouard Lock en Rosas / Anne Teresa De Keersmaeker met Elena’s Aria. www.impulstanz.com

Frankrijk

Festival Aix-en-Provence

Van 5 tot en met 25 juli staat Aix-en-Provence in het teken van het Internationaal Festival gewijd aan klassieke muziek. Tijdens het grote gratis concert worden acts uit de opera La Traviata opgevoerd. festival-aix.com

Verenigde Staten

Indiase schilderkunst

In het Metropolitan Museum of Art in New York is t/m 27 november de tentoonstelling Mother India: The Goddess in Indian Painting te zien. In de schilder- en beeldhouwkunst vanaf het vroege India is de godin Devi veelvuldig gebruikt als motief. Deze godin van macht en wijsheid neemt uiteenlopende vormen aan in de hindoe-, boeddhistische en jaïnistische tempels. De tentoonstelling omvat dertig afbeeldingen van de godin uit verschillende tijdvakken.

www.metmuseum.org