‘Bijna 4.000 mogelijke slachtoffers van Brits afluisterschandaal’

Uit het onderzoek naar het afluisterschandaal bij News Of The World blijkt dat bijna 4.000 mensen mogelijk slachtoffer zijn. Dat zegt de Britse politie. Ze vragen om geduld voordat bevindingen naar buiten komen.

Het nieuws volgt op de verklaring van Britse veteranenbond, The Royal British Legion, die eerder vandaag de banden met de krant verbroken. De veteranen werkten in het verleden veelvuldig samen met de krant. Veel grote adverteerders keren News of the World ook de rug toe.

In de afgelopen dagen bleek dat de Britse zondagstabloid op grote schaal voicemails ‘hackte’: onder meer bij een vermist Brits meisje, slachtoffers van de aanslagen in Londen van 7 juli 2005 en nabestaanden van militairen werd ingebroken om voicemails af te luisteren en ze in sommige gevallen zelfs te wissen.

De Britse premier Cameron kondigde gisteren twee onderzoeken aan naar aanleiding van de beschuldigingen.

Rebekah Brooks, de hoofdredacteur van News of the World die momenteel zwaar onder druk staat, maar vooralsnog niet van plan lijkt haar ontslag in te dienen, zei in 2003 al eens dat agenten voor informatie geld kregen. Destijds zei ze tegen een onderzoekscommissie dat “we in het verleden agenten hebben betaald voor informatie”. Op de vraag of de krant dat in de toekomst ook zou doen zei ze: “Dat hangt ervan af.”

    • Peter Zantingh