BRITAIN SHOCKED AS SCANDAL UNRAVELS!

Dit is een typische pagina 3 uit een Britse tabloid. Britse lezers zijn dus wel wat gewend van hun krant. Maar nu is gebleken dat News of the World de voicemail van vermoorde meisjes heeft afgetapt, lijkt ook bij de Britten de grens bereikt.

Het afluisterschandaal rond de Britse zondagskrant News of the World is gisteren een nieuwe fase ingegaan. Ook familieleden van slachtoffers van de bomaanslagen in Londen in 2005 blijken te zijn afgeluisterd. Premier Cameron heeft aangekondigd dat er er een onderzoek wordt ingesteld naar de rol van de media en de politie in de afluisterzaak.

Op verzoek van News of the World (oplage 2,8 miljoen) brak privédetective Glenn Mulcaire in op mobiele telefoons en luisterde voicemails af. Dat leek zich te beperken tot bekende Britten: zangers, voetballers en politici. Maar dinsdag ontstond een golf van publieke walging, toen bekend werd dat de ouders van drie vermoorde meisjes zouden zijn afgeluisterd in opdracht van de krant, die onderdeel is van het mediaconcern News Corp van Rupert Murdoch.

Opvallend is dat al in 2005 bekend was dat de tabloid de wet overtrad. Toen werd bekend dat de voicemails van naaste medewerkers van prins William en prins Harry waren afgeluisterd. Scotland Yard deed onderzoek en detective Mulcaire en een journalist werden veroordeeld. Maar het ging, zo zei de krant, om „één losgeslagen verslaggever”. Scotland Yard beëindigde het onderzoek en ook de Press Complaints Commission, de Britse raad voor de journalistiek, zag geen reden tot verdere stappen. Rebekah Brooks, uitgever van News of the World en voormalig hoofdredacteur, negeert vooralsnog oproepen om ontslag te nemen. Murdoch liet gisteren weten dat ze in functie blijft.

Eén van de afgeluisterde voicemails was van de dertienjarige Milly Dowler, die verdween in 2002. Later bleek dat ze vermoord was door de portier van een nachtclub. Doordat er berichten uit de voicemail werden gewist dachten haar ouders dat ze nog in leven was.