Bhuta

Bhuta staat alleen op het parkeerterrein van een grote supermarkt in Duitsland. Het is een lege wereld, al hebben andere mensen sporen achtergelaten in de vorm van auto’s en reclameborden.

Fotograaf Lodewijk Floothuis volgde Bhuta (27) een half jaar lang „naar de grauwe dimensie van ons dagelijks leven”. Hij fotografeerde vooral op plaatsen van massaconsumptie: in fastfoodrestaurants en bij een winkelcentrum.

Op die uitzichtloze locaties wilde Floothuis Bhuta als overlever portretteren. Daarbij wachtte Floothuis op het moment dat de gezichtsuitdrukking van Bhuta leeg was. „Ik koos de momenten dat Bhuta zich ongemakkelijk voelde en drukte dan op de sluiter. Want juist die leegte wilde ik laten zien.”

Zijn houding en voorkomen maken Bhuta een opvallende figuur, vindt Floothuis, en daarom besloot hij hem te volgen. Bhuta was werkloos op het moment dat Floothuis hem fotografeerde, maar hij heeft inmiddels een baan gevonden bij een callcenter. Wat Bhuta ervan vond om op deze manier geportretteerd te worden? „Onverschillig, hij lijkt er geen mening over te hebben.”

Het afstudeerproject van Floothuis voor de kunstacademie Minerva verschijnt als boek. De eindexamententoonstelling van Minerva is van 9 tot 16 juli te zien in Groningen.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad