Beeldende kunst

Zomerexpo

In Engeland is het al jaren een traditie: the Summer Exhibition, een tentoonstelling waar iedereen, amateur of professional, een kunstwerk voor mag inzenden. Het Gemeentemuseum in Den Haag organiseert nu voor het eerst een Nederlandse variant. Van de 2.450 inzendingen werden uiteindelijk 600 kunstwerken geselecteerd door een jury die de werken anoniem beoordeelde. 250 daarvan komen op de Zomerexpo, de rest wordt getoond op de website.

Van 9 juli t/m 21 aug, Stadhouderslaan. Inl www.gemeentemuseum.nl

Cultured Nature

Themapresentatie in zeven zalen in het Stedelijk Museum Amsterdam met videowerk, fotografie en sculptuur uit de collectie waarin de natuur wordt geconstrueerd, geanalyseerd en geïdealiseerd.

Vanaf 9 juli P. Potterstraat. Inl www.stedelijk.nl.

Lustwarande

De vierde editie van Lustwarande, Raw, toont de internationale ontwikkelingen in de sculptuur. Aan Raw nemen 26 kunstenaars uit diverse landen deel met kunst in paviljoen Grotto van Callum Morton (2009), een solo-expositie in museum De Pont en werken in Barok park De Oude Warande in Tilburg.

T/m 25 sept, Warandelaan. Inl www.lw11.nl

Berni Searle

Het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem organiseert een solotentoonstelling van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Berni Searle (1964). Getoond worden diverse recente video-installaties waarin thema’s als gender, religie, etniciteit en sociale klasse een rol spelen. In veel daarvan speelt Searle zelf de hoofdrol.

Van 10 juli t/m 16 okt, Utrechtseweg 87. Inl www. mmkarnhem.nl

Crisis!

De fototentoonstelling Crisis! in de Kunsthal Rotterdam geeft een actueel beeld van de (economische) crisis in Nederland. Twaalf Nederlandse fotografen, gevestigde namen en jong talent, zijn in opdracht van regionale overheden met hun camera de problemen én kansen van de huidige crisis te lijf gegaan. Zo’n 150 foto’s laten de gevolgen op menselijke schaal zien: van veranderende woon- en werksituaties van mensen, crisisopvang tot en met portretten van kleine zelfstandigen en voedselbanken.

T/m 2 okt, Westzeedijk 341. Inl www.kunsthal.nl

Aanraders

Rembrandt en Degas

In zelfportretten konden de oude meesters zich dingen permitteren die ze in portretten van anderen niet zo gauw zouden doen. Ze konden gekke bekken trekken voor de spiegel, of hun gezicht grotendeels in de schaduw laten. Rembrandt schilderde omstreeks 1628, dus rondom zijn 22ste, zo’n zelfportret als tegenlichtstudie (Rijksmuseum) en een kleinere variant (Alte Pinakothek München). Op de expositie Rembrandt en Degas. Twee jonge kunstenaars in het Rijksmuseum Amsterdam zijn ze nu te zien. De vroege meesterwerkjes zijn behalve met elkaar ook te vergelijken met vroege zelfportretten van de Franse schilder Edgar Degas (1834-1917). Van beide kunstenaars hangen er ook geëtste zelfportretten.

T/m 24 okt, J. Luijkenstraat 1. Inl: www.rijksmuseum.nl

Markus Lüpertz

„Mensen zijn vergeten waar schilderkunst over gaat”, zegt de Duitse schilder Markus Lüpertz (1941). De schildervorst/beeldhouwer exposeert nu in het Gemeentemuseum Den Haag met zo’n driehonderd werken, vooral tekeningen. Lüpertz behoort samen met Penck, Immendorff en Baselitz tot de generatie naoorlogse Duitse kunstenaars die het expressionisme nieuw leven inbliezen. Vijftig jaar geleden hielp hij het taboe op figuratieve schilderkunst te doorbreken, nu is het juist de ongekende populariteit van schilderkunst die hem stoort.

T/m 2 okt, Stadhouderslaan. Inl www.gemeentemuseum.nl

Zó Hollands

Het mooie van Het Hollandse landschap in de kunst sinds 1850’ in de Hallen Haarlem is dat er een opvallend evenwichtig overzicht wordt geboden van de rol die het Hollandse landschap speelde in de kunst van de afgelopen anderhalve eeuw. De samenstellers zijn niet eenkennig geweest. De hele Haagse School is vertegenwoordigd, de tijd van Mondriaan en Sluijters komt ook goed uit de verf en uit de jaren zeventig is er representatief werk van kunstenaars als Jan Dibbets en Ger van Elk.

T/m 11 sept, Grote Markt 16. Inl www.dehallen.nl