Anatomie van de laatste zomer in Joegoslavië

Cirkus Columbia

Regie: Danis Tanovic. Met: Mira Furlan, Miki Manojlovic, Boris Ler. In: 6 bioscopen ***

De Bosniër Danis Tanovic, vooral bekend om zijn oorlogsallegorie No Man’s Land raakt geagiteerd als je de Balkanoorlogen toeschrijft aan eeuwenlang smeulende rancunes tussen Serviërs, Kroaten en Bosniërs.

In Cirkus Columbia laat hij het zien. De toen 23-jarige Tanovic bracht de zomer door op een jacht voor de Kroatische kust. Overdag zeilen en zwemmen, ’s avonds met een biertje kijken naar de huizen die in de bergen brandden en granaten die ontploften. „En wij vanaf zee klappen. Wat een idioten waren dat zeg! Dit zou wel snel overgaan.” Een jaar later was hij cameraman in het Bosnische leger.

Cirkus Columbia gaat over zo’n Kroatisch dorp in de bergen dat spoedig zal branden. Het is 1991, Divko Buntic keert uit Duitsland terug naar zijn geboortedorp om zijn ex-echtgenote uit huis te zetten: zij stamt uit een geslacht van communisten, de oude macht. Er is een zoon, Martin: is hij Serviër of Kroaat? Het dorp raakt in de greep van gangsterpolitici en knokploegen.

Zo ontvouwt zich een anatomie van het stervend Joegoslavië op familie-, politiek en dorpsniveau, door vakman Tanovic soepel en melancholiek verteld zonder overigens diepe registers te halen.

Coen van Zwol