Amerika waarschuwt voor ‘buikbommen’

De buikbom uit The Dark Knight (2008)

De Amerikaanse veiligheidsautoriteiten waarschuwden gisteren dat groepen als Al-Qaeda explosieven chirurgisch willen implanteren bij zelfmoordterroristen, het zogenoemde ‘body packing’ Dit was voorheen een techniek van smokkelaars om drugs te vervoeren.

Bommen op en in het lichaam is niet per se een nieuw verschijnsel, schrijft buitenlandredacteur Carolien Roelants vandaag in NRC Handelsblad. Het Al-Qaeda-filiaal in Jemen stuurde al eerder eens zelfmoordterroristen op pad met bommen in hun onderbroek. En op 27 augustus 2009 probeerde zelfmoordterrorist Abdullah Hassan al-Aseery de Saoedische prins Mohammed Bin Nayef op te blazen met een bom verstopt in zijn rectum.

Een explosief getransplanteerd in het lichaam, een buikbom, lijkt echter een nieuw verschijnsel te zijn. Al liet de film The Dark Knight (Imdb) in 2008 al zien wat voor verwoestende gevolgen ‘body packing’ kan hebben (op 3.20):

http://youtu.be/0VRA5XPzSP0

    • Hans Klis