A4 Midden-Delfland komt er wel

Na vijftig jaar is het besluit genomen.

De aanleg van het stuk snelweg tussen Delft en Schiedam mag beginnen. De Raad van State heeft de bezwaren van 23 particulieren en organisaties ongegrond verklaard. Daarmee is het besluit onherroepelijk: er is geen beroep tegen de uitspraak mogelijk. Over de aanleg van het zeven kilometer lange deel van de snelweg A4 Midden-Delfland wordt al bijna vijftig jaar gepraat. De aanleg kan volgend jaar gaan beginnen. De weg moet in 2015 klaar zijn.

Het stukje snelweg wordt het duurste van Nederland. De aanleg kost 898 miljoen euro. Dat komt vooral doordat de weg dwars door een natuurgebied loopt, Midden-Delfland. Uitgangspunt van de plannen werd dat de snelweg niet te zien, te horen of te ruiken moet zijn. Het stukje snelweg wordt verdiept aangelegd en er komt een landtunnel. Bovendien wordt de omgeving verfraaid met honderd hectare natuur. Het stuk vormt een tweede verbinding tussen Den Haag en Rotterdam. Nu staan daar dagelijks files. (NRC)