5 uitredenen

1 festival

Symbiose

Breda: De StadsGalerij. Van 7 juli t/m 14 aug, do-zo 12.00-17.00u. Gratis. www.grandfoulard.com

Vandaag begint Symbiose, een zomer kunstfestival met werken van 120 kunstenaars uit 29 landen. Naast beeldende kunst is er ook literatuur, muziek, debat en community art.

2 muziek

The Souljazz Orchestra

Rotterdam: Rotown. Tijd: 21.30u. Gratis. www.souljazzorchestra.com

Het weekend van North Sea Jazz opent met een gratis toegankelijke warm-up show van The Souljazz Orchestra uit Canada.

3 festival

Over het IJ

Amsterdam-Noord. Van 7 t/m 17 juli. www.overhetij.nl

Elf dagen lang vormen de oude scheepsloodsen, de oevers langs het IJ en de ruwe hellingen op de NDSM-werf het toneel van meer dan twintig locatietheatervoorstellingen. Naast bekende gezelschappen zoals The Lunatics en anoukvandijk dc staan ook jonge makers zoals Eline Kuppens en BERG&BOS op het festival. Het zeecontainerprogramma, waarbij net afgestudeerde theatermakers voorstellingen geven van drie tot vijftien minuten, heeft dit jaar als thema ‘Schreeuwen om Cultuur of Cultuur om te schreeuwen?’ Verder kan er bij het Festivalhart elke avond worden gedanst en spelen er bandjes bij het kampvuur van café Noorderlicht.

4 kunstpresentaties

Blowup: Wild Things

Rotterdam: V2_. Tijd: 20.00-23.00u. Entree: 5 euro (gratis met studentenkaart of kat). www.v2.nl/events

Drie kunstenaars presenteren hun design- en kunstprojecten voor dieren. De Amerikaanse kunstenares Amy Youngs geeft een presentatie over de door haar vormgegeven huizen voor heremietkreeften en een speciaal ontworpen biotoop voor krekels. De Nederlandse schrijver/kunstenaar Wilfried ‘Houjebek’ vertaalde de legende van Gilgamesh voor gorilla’s en de Italiaanse ontwerper Elio Caccavale presenteert zijn project voor varkens. Wie zijn kat mee wil nemen kan deze achterlaten in de speciale ‘Cats only iPad Playzone’.

5 muziek

Ep presentatie Awash

Breda: Bonk, Veemarktstraat 68. Tijd: 20.00-21.00u. www.awash.me

De band Awash zal tijdens deze koopavond hun nieuwe Ep Hell Yeah! live ten gehore brengen in Bonk te Breda. Na de Ep-presentatie is een afterparty georganiseerd in de op loopafstand gelegen zaak De Wasserette.