Winterspelen 2018 naar Pyeongchang

De Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang heeft de Olympische Winterspelen van 2018 toegewezen gekregen. Dat heeft IOC-president Jacques Rogge zojuist in Durban bekendgemaakt.

De benoeming van Pyeongchang tot ‘host’ is geen verrassing. De meeste sportjournalisten rekenden er al op, helemaal nadat Zuid-Korea de kandidatuur overtuigend had gepresenteerd. De uitslag was duidelijk: Pyenongchang 63, München 25, Annecy 7.

NRC-sportredacteur Henk Stouwdam schreef vanmiddag (voor de uitslag bekend was) in NRC Handelsblad over Pyeongchang:

Het vereist enige topografische kennis om te weten dat Pyeongchang een plaats van 50.000 inwoners in het noordoosten van Zuid-Korea is. Die stad is de voornaamste kandidaat voor de Winterspelen van 2018, mede dankzij campagnestrateeg Mike Lee. Volgens de Londenaar is het simpel. Voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is het van belang dat wintersport mondiaal wordt ontwikkeld. Dan ligt deze keer een keus voor Azië voor de hand. München en Annecy, de twee concurrenten van Pyeongchang, vertegenwoordigen de traditionele sneeuwgebieden in het hart van Europa. En die witte werelden kennen we wel. De slogan die Lee heeft bedacht is ‘Nieuwe Horizonnen’. Bewust wordt Pyeongchang geprofileerd als de nieuwe omgeving voor de wintersport en toegangspoort voor Azië.