Windhinder

Peter Tijhuis
Peter Tijhuis

In 2010 woonde meer dan 50 procent van de wereldbevolking in een stedelijke omgeving. Voor zijn afstudeerproject onderzoekt fotograaf Peter Tijhuis, masterstudent aan de Post-St. Joost, wat dit betekent voor stadsbewoners.

De afgebeelde foto, onderdeel van de serie ‘Windhinder’, is genomen bij de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Een klassiek geval van valwind. „Je ziet hier het cosmetische gevolg van leven rondom hoogbouw”, zegt Tijhuis. „Hoe hoger de gebouwen, hoe harder de valwind.”

Zo’n valwind kan grote gevolgen hebben. Hij las eens over hoe iemand door zo’n valwind op straat werd geduwd en onder een auto terechtkwam. „Maar meestal gaat het niet verder dan opzwiepende haren.” Het moment is zo kortstondig dat het eigenlijk nauwelijks bestaat. Door het te bevriezen op de foto, legt Tijhuis het vast.

Dat betekende vele uren posten, vooral op de Zuidas. „Een kwestie van honderden foto’s maken om net die ene milliseconde te pakken te krijgen.” En ja, hij had het ook in scene kunnen zetten met windmachines. „Daar heb ik over nagedacht, omdat het zo moeilijk is om dat ene moment te pakken. Maar dan wordt het een reclameshot.”

Deze week is op de In Beeld-pagina werk te zien van afstuderende fotografen, afkomstig van verschillende kunstacademies. Morgen sluit Minerva de week af.