Wat hebben die eenden met Joppiesaus?

Arnout Anneveld uit Delft vraagt: „Wat hadden Fokke & Sukke toch met Joppiesaus?”

Fokke en Sukke staan in een cafetaria. Fokke, de eend met het matrozenpetje: „Graag twee patatjes Joppiesaus.” Waarop Sukke antwoordt: „Zonder patat.” De op 13 juni verschenen cartoon zal mening Fokke & Sukke-fan hebben verbaasd. Joppiesaus? Wat heb ik gemist? Maar de makers van Fokke & Sukke, John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol, lieten het niet bij die ene aflevering. De rest van de week verschenen in nrc.next en NRC Handelsblad alleen nog maar Fokke & Sukkes over de gelige frietsaus met kerrie en uitjes. Talloze reacties volgden op Twitter en online fora. „What the fuck happened?” aldus een verbolgen reaguurder op fok.nl.

Van Tol legt uit: „Het was ons opgevallen dat kinderen Joppiesaus niet te versmaden vinden en al brainstormend verzonnen we de ene cartoon na de andere. Dat de grappen over Joppiesaus zo goed werken heeft iets te maken met de lulligheid van de naamgeving. Joppiesaus, welke marketeer verzint zoiets?”

Zelf heeft Van Tol nog nooit een patatje Joppiesaus gegeten, maar zijn collega John Reid is „van meet af aan een fan”.

De grap werkte ook goed vanwege het verrassingseffect. „We gingen ervan uit dat een groot deel van de NRC-lezers niet of nauwelijks bekend is met Joppiesaus. Dat bleek te kloppen. Een bevriende culinair onderlegde intellectueel vroeg: is dat niet die eendimensionale saus die men in cafetariae serveert?”

Bovendien was Van Tol in de week dat de cartoons werden gepubliceerd voor tv-opnames in België. Het kwam dus goed uit de niet aan de actualiteit verbonden cartoons vooraf te kunnen maken.

Communicatiemanager van Joppiesaus Sjoerd Zwanenburg was „zeer gestreeld” door de cartoons. Als dank voor de gratis publiciteit bood hij de makers drie emmers Joppiesaus aan en een rondleiding door een van de Joppiesausfabrieken. Een aanbod dat de heren moesten afslaan. Van Tol: „Wij zijn immers onafhankelijk.”

Ook nog niet genoeg van Joppiesaus? Bij wijze van hommage aan de ‘affaire’ staat hierboven een niet eerder gepubliceerde cartoon... over Joppiesaus.

Reinier Kist